ИЗГРАДИХА С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА НОВИ БЕСЕДКИ И МЕСТА ЗА ПИКНИК КРАЙ ЯЗОВИР ДОСПАТ

Община Доспат изпълни административен договор по процедура на МИРГ “Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат”, Мярка 7.1 “Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с малките рибарски стопанства и туризма, в полза на малки рибарски общности”. Общата стойност на проекта възлиза на 185 023,66 лева, представляващи 100% от целия размер на одобрената инвестиция, от които 85% в размер на 157 270,11 лева се осигурява от Европейския съюз и 15% в размер на 27 753,55 лева от Държавния бюджет на Република България.

Проектът цели да задържи съществуващия интерес и да провокира интереса на млади хора към риболова с въдици, като от една страна подобри условията за риболов, а от друга страна изгради умения сред младежи да приготвят и ремонтират сами своите риболовни принадлежности.

Основната дейност по проекта представлява изграждане на дребна туристическа инфраструктура на ул. "Крайбрежна" в непосредствена близост до язовир Доспат. Мястото е предпочитано за събиране на рибари, заради своето разположение и близост до водния обект. Проектът включва благоустрояване на територията, обособяване на място с беседка и възможност за пикник, като по този начин се регламентира и мястото за изхвърляне на отпадъци в зоната на площадката.

Реализацията на дейностите по проекта ще повиши значително атрактивността на средата, свързана с предоставяне на туристически услуги, защото ще позволи на туристи и посетители да използват изградените места за отдих и наблюдение на язовира в непосредствена близост.