ОИЦ – Габрово бе партньор в обучение на тема „Младежко участие и ангажираност“

Събитие с тема „Младежко участие и ангажираност“ проведе Младежки център – Габрово за учениците от ученическите съвети на гимназиите и средните училища в Габрово и Младежкия парламент в града. То се проведе на 2, 3 и 4 февруари и в него взеха участие 32 активни младежи. Целта на инициативата беше да сближи младежите от ученическите съвети, да повиши мотивацията им за участие и знанията по отношение на европейските младежки политики, капацитета им за самоуправление и възможностите за въздействие.

По време на събитието младежите имаха възможност да се запознаят с различните степени на младежко участие, развиха представите си за дейностите и функциите на ученическите съвети и младежкия парламент, обсъдиха смисъла на понятието „младежки политики“, работиха в екипи по поставени задачи, запознаха се с успешни младежки инициативи в България и Европейския съюз, обсъдиха бъдещи обучения.

Младите хора имаха възможност да предложат и разработят проекти и идеи за своята общност в пет направления: "Младежко лидерство", "Здраве и благополучие", Спорт и активност", "Култура и творчество" и "Природа и екология". След това представиха своите проекти пред кмета на Габрово - г-жа Таня Христова, председателя на Общински съвет – Габрово - г-н Климент Кунев и г-жа Юлия Влаева - директор на Регионално управление на образованието. Те поеха ангажимент да помогнат за реализирането на младежките идеи, както и за редовни срещи, на които да обсъждат важни за младите хора в града теми.

Специални гости бяха младежи от Софийски ученически съвет, Общински младежки съвет – Перник и Младежки център – Перник.

Партньор на събитието беше Областен информационен център - Габрово. Той предостави на младежите информация за възможностите за развитие на уменията чрез програмите на Европейския съюз, като ЕРАЗЪМ + и Програмата за развитие на човешките ресурси 2021-2027 г., в контекста на инициативата Европейска година на уменията за периода 2023-2024 г.

Събитието беше успешна възможност за обмен на знания и идеи между младежите от различни общности, като ги подкрепи в техните инициативи за промяна и развитие на обществото.