Експерти от Областен информационен център-Бургас взеха участие в регионална конференция на БТА по проект "Европа в България: Общо бъдеще"

Експерти от Областен информационен център - Бургас взеха участие в регионална конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от Българската телеграфна агенция с подкрепата на Европейската комисия. Форумът се проведе  на 06 Февруари в Център за съвременно изкуство и библиотека "Пейо К. Яворов", град Бургас.

На събитието бяха обсъдени възможностите за реализация на проекти с европейско финансиране и представени новостите в Политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021–2027 г. Акцент бе поставен върху новия подход, който се осъществява посредством инструмента Интегрирани териториални инвестиции. Бяха отчетени постигнатите резултати на местно ниво за изпълнението на приоритетите на Съюза през периода 2014–2020 г.  и добрите практики от предходния програмен период.

Панелисти на събитието бяха Владимир Крумов - заместник областен управител на Бургас, Мая Русева - директор дирекция "Стратегическо развитие" в Община Бургас, Станимира Господинова - експерт „Информационно обслужване и услуги“ в Областен информационен център (ОИЦ) – Бургас, представители на Управляващите органи на Програмите за период 2021-2027 и академичните среди. В детайл пред широката общественост бяха представени процедури и възможности за финансиране по програмите „Образование“, „Развитие на човешките ресурси“, Плана за възстановяване и устойчивост, „Развитие на регионите“ и „Околна среда“.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите на проекта са по-доброто разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително на Балканите, както и повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от Европейския съюз чрез кохезионната политика и насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво.

Предстоят дискусии в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Самоков, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол, както и трансгранични конференции в Белград, Босилеград, Букурещ, Одрин, Скопие и Солун.

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.