ОБНОВЯВАТ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР В БЛАГОЕВГРАД СЪС СРЕДСТВА ОТ ФМ НА ЕИП

Екипът на Областен информационен център – Благоевград взе участие във встъпителна пресконференция по проект „Енергийна ефективност в сграда за образователен център и култура в Благоевград“. По време на събитието ръководителят на проекта Георги Ивановски представи заложените дейности, цели и очаквани резултати от реализирането на проекта. Проект „Енергийна ефективност в сграда за образователен център и култура в Благоевград“ се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Бенефициент е Община Благоевград и се изпълнява в партньорство с Норск Енерджи, Норвегия.

Основната цел на проекта е да се подобри енергийната ефективност на Образователен център за извънкласни дейности и култура в гр. Благоевград /бившият Междуучилищен център по трудово обучение (МУЦ)/, чрез реализиране на подходящи мерки, чрез които сградата да достигне определението „сграда с близко до нулево потребление на енергия“. Предвидените за изпълнение дейности включват подмяна на дограма, топлоизолиране на вътрешни стени, под и покрив, както и подмяна на осветлението с нови LED съоръжения. Ще бъдат изградени и нова система за отопление и охлаждане, фотоволтаична електроцентрала, която да покрива нуждите на сградата, а също и система за автоматизация и управление на енергията.

Предвидени са още дейности за упражняване на строителен надзор, авторски надзор, управление на проекта, дейности за информация и публичност и финансов одит. Сред ангажиментите на партньора са и дейности за обмяна на опит и добри практики в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

Ръководителят на проекта коментира по време на пресконференцията, че изпълнението му ще доведе до намаляване на емисиите на въглероден диоксид, намаляване на енергопотреблението, спестяване на финансови ресурси и цялостно подобряване на живота на гражданите. Сградата на бившия МУЦ е с висока степен на видимост в обществения живот на Благоевград и чрез изпълнението на заложените дейности ще се повиши разбирането както за ползите от енергийната ефективност, така и за промяна на обществените нагласи в подкрепа на цялостния процес на обновяване и поддръжка на сградите.

Общият бюджет на проект „Енергийна ефективност в сграда за образователен център и култура в Благоевград“ е малко над 1 508 000 лв., от които почти 1 250 000 лв. са безвъзмездна финансова помощ. Всички заложени дейности трябва да бъдат завършени до 29 април 2024 г.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com