ОИЦ – ПЕРНИК СЕ ВКЛЮЧИ В КРЪГЛА МАСА „РЕАЛИЗИРАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ – ПЕРНИК“

Инж. Ирена Георгиева - управител на Областен информационен център – Перник взе участие в проведената в областния град кръгла маса на тема: „Реализиране на възможностите – Перник“. Събитието бе организирано в рамките на проект „Преход на възможностите“, съфинансиран от Европейския съюз, чиято цел е да даде гласност на приноса на политиката на сближаване на Европейския съюз, Фонда за справедлив преход и Плана за възстановяване на Европа за осигуряване на плавен и справедлив преход към неутрална по отношение на климата икономика на българските региони, които ще бъдат най-засегнати от трансформацията.

Във форума взеха участие Стефан Кръстев – зам. кмет на областния град. Людмил Веселинов - Областен управител на Перник и представители на областната управа, Георги Милев – Председател на КРИБ – Перник, представители на неправителствени и профсъюзни организации и др.

Инж. Георгиева представи дейността на Областния информационен център – Перник и актуалните процедури за набор на проектни предложения по програми, финансирани от Европейските фондове за споделено управление, както и Стълб „Зелена България“, компонент „Нисковъглеродна икономика“ от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Управителят на Инфоцентъра представи ключовата роля на Мрежата от информационни центрове в България, популяризиращи Кохезионната политика на Европейския съюз при осъществяване на новия подход „Интегрирани териториални инвестиции“. Участвайки в звеното за медиация ще съдейства за сформирането на партньорства между заинтересованите страни и осъществява координация при подготовката на концепциите, разяснява и популяризира възможностите за изпълнение на интегрирани териториални инвестиции. Експерти от ОИЦ формират и звеното за публични консултации, което ще организира представянето и общественото обсъждане на подадените концепции. Двете нови функции са като част от експертния състав на Югозападния Регионален съвет за развитие, който включва областните София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Областният информационен център - Перник е част от Мрежата от информационни центрове, чиято дейност се финансира по Програма „Техническа помощ 2021 – 2027 г.“, съфинансираната  съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.