Нова атракция в Дряново: Читалище "Развитие-1869" с новата стена за катерене по европйески проект

 

Народното читалище "Развитие-1869" в град Дряново обяви одобрение на проекта си за изграждане на декоративна стена за катерене на сцената в парк "Максим Райкович", известна като Лятното кино. Проектът се реализира в рамките на процедурата BG06RDNP001-19.560 и се финансира по подмярка 7.5 "Инвестиции в публично ползване в инфраструктурата за отдих, туристическа инфраструктура" от Стратегия за водено от общностите местно развитие на МИГ "Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана".

Читалището сключи договор с Държавния фонд "Земеделие", което му осигури безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Стойността на проекта е 70 000.00 лева с ДДС и включва изработка и монтаж на стена за катерене и болдър стена в рамките на сцената на "Лятното кино". Различните модули, включени в проекта, представляват специално изработени съоръжения, предназначени за различни видове катерене, включително стена за скорост, стена за деца, болдър стена и скална стена.

Тези инсталации са предназначени за ползване от различни възрастови групи и хора с различни нива на катерене. Всяка стена е оборудвана с необходимите аксесоари за безопасност като хватки за катерене, осигурителни вериги и краш падове. Изграждането на тази туристическа атракция не само предоставя възможност за развлечение за местните жители и туристи, но и създава условия за физическо развитие на младите хора и придобиване на умения за действия в екстремни ситуации. За да се гарантира безопасността на посетителите, заниманията на стените ще се водят от лицензирани инструктори, а също така се планират и състезания по катерене.

Проектът също така включва и мерки за запазване на функционалността на сградата, като предвижда поставяне на завеса, която да закрива стените, както и мобилна подова настилка върху мозайката на сцената. Тези допълнителни инсталации позволяват гъвкаво използване на пространството за различни събития като концерти и театрални постановки.

Новата атракция не само ще предложи разнообразие на забавленията в региона, но и ще утвърди Дряново като туристическа дестинация, осигурявайки устойчив ефект на местния туризъм.