ВТОРИЯТ ЕТАП НА ПРОЦЕДУРАТА ЗА САНИРАНЕ – РАЗГОВОР В СТУДИОТО НА РАДИО БЛАГОЕВГРАД

Има ли желаещи да се включат в Етап II на процедурата за подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, докога сдруженията на собственици /СС/ могат да подават заявления за участие и какви са основните изисквания към тях? Това бяха основните въпроси, дискутирани в ефира на Радио Благоевград. Гост в студиото беше експертът от Областен информационен център – Благоевград Елена Михова.

В 17.00 часа на 29 февруари изтича крайният срок за кандидатстване по процедурата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. Всички желаещи могат да подават заявление за участие с приложените към него документи в общинската администрация, на чиято територия се намира сградата, за която кандидатстват. Основната разлика от първия етап на процедурата за саниране на жилищни сгради е собственото участие от 20% от всички разходи, което собствениците на самостоятелни обекти ще трябва да осигурят. Именно това е и основното притеснение на гражданите, коментира Михова.

Предварителните разчети на ОИЦ – Благоевград показват, че за апартамент от 75 кв.м. тези 20% се равняват на около 5 500 лв. средно. Важно е да се отбележи обаче, че в тази сума, освен подмяна на дограма и топлинно изолиране на външните ограждащи елементи на сградата, влизат разходи за ремонт на покрив, ремонт и подмяна на електро инсталацията на сградата, инсталиране на системи за енергия от ВЕИ, съпътстващи ремонтни дейности по общите части на сградата и други.

Както при първия етап от процедурата, предварително условие за кандидатстване е извършено обследване за енергийна ефективност и сертификат за енергийни характеристики, както и обследване за технически характеристики и Технически паспорт на сградата. Това са и основните документи, които се прилагат към заявлението за участие в процедурата още на етап кандидатстване и се изготвят изцяло със средства на собствениците.

От Община Благоевград все още очакват решение от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, след като от администрацията подадоха над 20 възражения от сдружения във връзка с оценката и класирането на одобрените за саниране сгради по първи етап на процедурата. Директорът на дирекция „Европейски проекти и програми“ Георги Ивановски коментира още, че всички желаещи да се включат във втория етап на санирането могат да го направят като подадат необходимите документи в деловодството на общината до 20 февруари. Администрацията е в готовност да приема документи и след тази дата, съобразявайки се обаче с технологичното време, необходимо на експертите за подготовка на цялостния формуляр за кандидатстване.

Участие в разговора в студиото на Радио Благоевград взеха и Светослав Николов – професионален домоуправител и Венцислав Дуев – председател на сдружения на собственици в Благоевград и Сандански. И двамата изразиха мнение, че разочарованието на класирането на първия етап и 20-те процента собствено участие са основните причини за значително по-слабия интерес към настоящата процедура.

Всички, които имат нужда от допълнителни разяснения за допустимите кандидати, начина на кандидатстване и необходимите документи по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II“, могат да получат пълна и коректна информация за това в офиса или на телефоните на Областен информационен център – Благоевград.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com