ТРЕТА ДВУСТРАННА РАБОТНА СРЕЩА НА ОИЦ-ЛОВЕЧ И РЦ ПО ПРОЕКТ П41 ,,РАЗВИТИЕ НА СОЦИАЛНАТА ИКОНОМИКА"

На 13.02.2024 г. от 10:00 ч. в офиса на ОИЦ-Ловеч на ул.Търговска №29, Барокови къщи, се проведе трета работна среща между двете партньорски организации  - ОИЦ-Ловеч и Проект П41 ,,Развитие на социалната икономика”.

Работно-информационната среща беше инициирана от необходимостта за предоставяне на актуална информация за дейността както на Областен информационен център-Ловеч, така и на организацията на МТСП.

Управителят на ОИЦ-Ловеч, Кенан Терзиев, откри срещата с представяне дейността на Центъра от началото на 2024г., актуалните в момента възможности за финансиране на бизнеса, неправителствените организации, общини и училища по европейски програми. Акцентът беше поставен върху процедурата за кандидатстване и оценка на Концепциите за ИТИ, в контекста на ролята ОИЦ в Регионалния съвет за развитие. Присъстващите бяха запознати с етапите на развитие на Концепциите за ИТИ и графика за предстоящите публични обсъждания в област Ловеч.

Срещата продължи с представяне на петте Концепции за ИТИ, които са преминали оценка за административно съответствие и допустимост. Татяна Костова, експерт ,,Комуникация, информация и логистика” запозна РЦ по Проект П41 с Концепциите ,,Намаляване замърсяването на въздуха в община Ловеч, чрез реализиране на зелена инфраструктура в градска среда” и ,,Нови възможности за община Ловеч чрез интегрирана подход за развитие” с водещ кандидат Община Ловеч, както и с една от двете Концепции на Община Троян ,,Създаване на център за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без уврeждания в община Троян”. Мариана Бандрова, експерт ,,Информационно обслужване и услуги” представи пред присъстващите останалите Концепции за ИТИ: ,,Стратегия ,,Единно здраве” за Северозападен регион” с водещ партньор Медицинския университет –Плевен и ,,Заедно за интегрирано териториално развитие на териториите по поречието на река ,,Осъм” и нейните притоци”, водена от община Троян. След презентациите присъстващите попълниха анкети за КИТИ и проявиха желание да присъстват на предстоящите обсъждания.

Във втората част на работната среща инициативата за разговори поеха представителите на РЦ по Проект П41, които направиха анализ и оценка на дейността си за изминалата 2023 г. Сътрудниците на организацията споделиха своя опит, мнения и очаквания от развитието на новосформирания през 2023 г. РЦ на МТСП. Градимир Пенков, гл. сътрудник по УЕПП към П41, запозна ОИЦ-Ловеч с предстоящото през 2024 г. в дейността на РЦ. През месец април 2024 г. ще бъде организиран ден на отворени врати във фокус точка-Ловеч, с цел популяризиране дейността на проекта за развитие на социалната икономика. Месец май 2024 г. ще бъде отбелязан с организиране на регионален базар на социалните предприятия и субекти на социалната и солидарна икономика от Северозападен регион. Той сподели, че Центърът работи успешно, благодарение изграждането на партньорска мрежа и ползотворни отношения с редица регионални организации, в т. ч. Областен информационен център – Ловеч.

Работната среща протече изключително ползотворно, като ОИЦ- Ловеч и Проект П41 ,,Развитие на социалната икономика” бяха категорични за необходимостта и желанието да продължат да си сътрудничат, да обменят опит и постигат целите си с общи усилия.

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в България.