Община Бургас започна поставянето на кафяви кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

Новите кафяви съдове са предназначени за всички обекти, които генерират биоразградими отпадъци. Към тях спадат домакинствата, училища, детски градини, заведения за обществено хранене, пазари, търговски обекти, хотели, болници и други.

От специалните съдове вече се възползват живеещите в комплекс „Зорница“. Следващата седмица в системата предстои да бъде включен комплекс „Изгрев“, като поетапно ще бъдат обхванати всички комплекси и квартали в града.

Към този момент в разделното събиране на биоразградими отпадъци се включиха и 32 търговски обекта, училища и детски градини на територията на Бургас. Събраният от тях отпадък вече се извозва към новооткритата анаеробна инсталация за преработка.
За правилното и ефективно използване на кафявите съдове е необходимо единствено да се разделят конкретни видове отпадъци. На самите контейнерите са поставени и обозначителни стикери с подробна информация за употреба.

За общините Бургас, Несебър и Поморие са осигурени общо 6800 кофи от 120 литра и 1700 кофи от 240 литра в рамките на проект „Изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на регион Бургас“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда" 2014 - 2020, подкрепени от ЕФРР.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.