ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД ПРЕДСТАВИ ПРОЦЕДУРА ПО ПРЧР 2021 – 2027 ПРЕД ОБЛАСТЕН СЪВЕТ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Екипът на Областен информационен център – Благоевград взе участие в заседание на Областен съвет за хора с увреждания за Област Благоевград. По време на заседанието управителят на центъра Бисер Младенов представи процедура „Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“, финансирана от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027. Заседанието беше председателствано от заместник-областния управител на Област Благоевград г-н Крум Аргиров.

Представянето беше акцентирано на основните аспекти на процедурата, която е с краен срок за кандидатстване 21 март 2024 г. Допустими участници по нея са всички работодатели, с изключение на бюджетните организации. Целта на процедурата е осигуряване на заетост на лица в неравностойно положение, включително чрез адаптиране на работни места за хора с увреждания. Общият бюджет на процедурата е 100 млн. лева, от които едва 7 920 000 лева за Югозападен регион, в който попада и област Благоевград. Всеки отделен проект може да бъде на стойност от 40 000 до 391 166 лева. Със средства по процедурата работодателите могат да наемат лица от целевата група за срок до 24 месеца, да осигурят ментор съгласно индивидуалните нужди на наетите, да осигурят транспорт до работа, както и да адаптират работното място за новонаетите лица с трайни увреждания, включително СМР, обзавеждане и оборудване.

При възникналата дискусия беше отговорено на всички въпроси и бяха направени разяснения по питания, касаещи допустимостта на кандидатите.

По време на заседанието на Областен съвет за хора с увреждания беше представен и проект „Развитие на социалната икономика“, който се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост. Възможностите, които проектът предоставя за подкрепа на социалните предприятия, презентира д-р Теменужка Златанова – координатор на фокус-точка Благоевград.

Г-жа Ива Поповска от Асоциация на родители на деца с епилепсия запозна съвета с проблемите на страдащите от тази болест и с  пътищата за решаването им.

Участие в Областен съвет за хора с увреждания взеха представители на Регионална служба по заетостта, Регионална дирекция „Социално подпомагане“, Сдружение на Югозападните общини, Търговско-промишлена палата, Регионално управление на образованието, Център за подкрепа за приобщаващо образование, Инспекция по труда, Национален осигурителен институт, представители на синдикатите, НПО и Фокус точка – Благоевград по проект „Развитие на социалната икономика“.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com