ПРЕДСТОЯТ ПУБЛИЧНИ КОНСУЛТАЦИИ НА ОДОБРЕНИТЕ КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ В ОБЛАСТ СИЛИСТРА

През месец март 2024 г. екипът на Областен информационен център (ОИЦ) – Силистра, част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) за Северен централен регион за планиране (СЦР), ще организира публични обсъждания на територията на област Силистра. По време на събитията ще бъдат представени и разгледани две концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) на водещите партньори Община Силистра и Община Тутракан. В двете концепции са включени общо 12 отделни проекта на стойност близо 45 млн. лв. След успешното преминаване на първия етап на проверка за административно съответствие и допустимост (АДС), предстои провеждането на публични консултации за представяне пред обществеността на предвидените проекти и дейности. Всички заинтересовани лица ще имат възможност да попълнят онлайн анкета, чрез която да подкрепят/не подкрепят концепциите и да направят коментари или възражения. Целта е да бъде осигурено участието на местните общности в процеса на подбор, като мненията и коментарите да бъдат представени на широкия състав на РСР, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция за Северен централен регион и да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

Във връзка с предварителната организация на информационната кампания, екипът на ОИЦ-Силистра проведе работни срещи с кметовете на Общините: Силистра, Дулово, Тутракан и Ситово. Заедно с екипи от експерти бяха обсъдени целите на предстоящите публични консултации и начина им на провеждане. Беше постигнато предварително съгласие относно етапите за представяне на концепциите: в периода 26 февруари – 08 март ще бъдат публикувани унифицирани презентации с кратка информация за съдържанието на концепциите заедно с онлайн анкета за гласуване. След това ще бъдат проведени и присъствени събития в общините Силистра, Тутракан, Дулово и Ситово с участието на партньорските организации, които да представят и защитят своите идеи и намерения за инвестиции. Предстои публикуване на график с локации за публичните дискусии по места в област Силистра.

Припомняме, че интегрираният териториален подход при инвестирането на средства от европейските фондове ще бъде приложен за първи път в България през Програмния период 2021 - 2027 г. Целта на новия подход за регионално развитие е намаляване на регионалните дисбаланси чрез изпълнение на интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), които да адресират местните нужди и местните потенциали. Концепцията за ИТИ съдържа една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си допринасят за развитието на региона.