СКЛЮЧЕНИТЕ ЗА ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2014-2020Г. ДОГОВОРИ В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА СА НА СТОЙНОСТ НАД 723 МИЛИОНА ЛЕВА

Успешни европроекти в община Стара Загора и нови предстоящи за изпълнение обсъдиха участниците в местната конференция по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, която се състоя днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Стара Загора.

В конференцията участваха областният управител Ива Радева, управителят на Областния информационен център (ОИЦ) Радка Тилева, заместник-кметът на община Стара Загора с ресор “Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход” Радостин Танев и заместник-ректорът по проектна дейност на Тракийския университет д-ц. д-р Емил Славов.

България получава европейско финансиране от началото на приемането ни в Европейския съюз и е нетен получател на финансови средства, напомни Ива Радева. По думите ѝ страната ни е получила почти два пъти повече средства, отколкото е внесла, а един от най-големите фондове е именно кохезионният. Той цели да сближи регионите, а България е един от най-големите бенефициенти. Новото за областта е изпълнението на териториалните планове за развитие, което се отнася само за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, а в момента текат сроковете за усвояване, посочи тя. За област Стара Загора са предвидени средства в размер на 1,6 милиарда лева. Това е част от кохезионния фонд и цели плавен икономически и социален преход на областта, за да може да се запази и повиши стандартът на живот в нея. Ива Радева каза още, че предстои сформиране на Подкомитет по европейско развитие, който ще се състои от повече от 20 експерти. 

Радка Тилева коментира, че ОИЦ и БТА са естествени партньори в посока популяризиране на европейската политика. По думите ѝ през изминалия програмен период над 1600 процедури са били обявявани в страната по Европейски структурни и инвестиционни фондове. Политиката на ЕС е политика на солидарност, като целта е средствата да достигнат до всяко едно населено място и да се даде приоритет на тези, които имат по-голяма нужда от развитие, подчерта Тилева. Всяка една от програмите е създала нужните условия, за да може в максимална степен договорените средства да достигнат до бенефициентите. Договорените средства са над 32 милиарда, които включват съфинансиране от страна на бенефициентите, а реално разплатените суми за посочения период са над 19,3 милиарда лева. В областта са сключени 2048 договора, сред които общински проекти и проекти на производители, фирми, неправителствени организации, учебни заведения, социални организации и други, каза тя и изрази надежда през новия програмен период те да бъдат повече. 

От началото на новия програмен период 2021 – 2027 са били на разположение за кандидатстване общо 80 процедури, като в момента са отворени 35 от тях, обясни Радка Тилева. Тя призова всички, които имат интерес, да се консултират с експерти от ОИЦ относно възможностите за финансиране. През новия програмен период повечето програми продължиха работа по сходен механизъм на изпълнение. Изключение прави програмата за развитие на регионите, която внесе коренно различен подход при изпълнение на инвестиции, посочи тя. Това са т.нар. интегрирани териториални подходи. До момента в областта има четири разработени концепции. 

Голяма част от осъществените проекти в община Стара Загора са съфинансирани с европейски средства, каза Радостин Танев. Той посочи, че Общината е кандидатствала по Интегрираните териториални инвестиции, по Националния план за възстановяване и устойчивост с проекти както насочени към развитието на града, така и на Югоизточния регион. Единствената Община, която беше одобрена за изготвяне на стратегии за развитие на инвестиции в различни сфери, е Стара Загора, коментира той. Постарали сме се да се възползваме от всички възможности, които дава ЕС за допълнителни средства, посочи зам.-кметът. 

Доц. д-р Емил Славов отбеляза, че Тракийски университет се опитва да използва възможностите за финансиране както по отношение на подобряване на инфраструктурата, така и за да инвестира в хората. През изминалия програмен период 2014 – 2020 са усвоени 43 милиона лева по различни проекти на учебното заведение, каза той. Според него университетът има възможност да повлияе върху различни сфери на живот в целия ЕС, сред които са земеделие, животновъдство и растениевъдство. Той допълни, че Тракийски университет залага изключително на модернизацията на образованието. Предстои разкриването на нов факултет по дигитални и зелени технологии. Доц. Славов припомни, че старозагорската Алма матер е координатор в проекта “ЗАХИР” за създаване на първата водородна долина в България.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.