Завършена рехабилитация на туристическия маршрут до римската крепост Дискодуратере

Община Дряново се радва на нов туристически маршрут, който вдъхновява историята и природата в региона. Проектът "Рехабилитация на екопътека и адаптация на археологически обект римска крепост Дискодуратера" (проект № BG06RDNP001-19.376-0005) е успешно приключен, предоставяйки на жителите и гостите на общината нови възможности за откриване на красотите на местната природа и богатството от древноримското наследство.

В рамките на проекта, туристическата пътека "От Дискодуратера до наши дни" с дължина от 3 км е възстановена и преобразена, разкривайки не само природните богатства на района, но и ценни археологически находки от епохата на Древен Рим. Лицата на каменната настилка на пътя Нове – Никополис ад Иструм – Дискодуратере – Аугуста Траяна сега отново бляскат с уникален шарм, който пътува във времето.

С нововъведенията, включени в проекта, туристическият маршрут предоставя удобства и атракции за посетителите. Места за отдих, оборудвани с маси, пейки, беседки и дървени шезлонги, са разположени в стратегически точки, предоставяйки възможност за наслаждаване на красивата природа на околността. Указателни и информационни табели осигуряват интересна информация за историята и забележителностите по маршрута.

Най-забележителното постижение е създаването на дигитална възстановка на крепостта Дискодуратера. Този иновативен подход позволява на посетителите да се потопят в историята и архитектурата на римския обект. Чрез рендериране на 4 екстериорни изгледа и анимация на прехода от съществуващото положение до възстановената крепост, създадена е невероятна възможност за виртуално изследване на историята.

Допълнително, реализирани са дигитализиране на чертежи, архитектурен анализ, строителна периодизация и графично възстановяване на архитектурни структури и детайлно моделиране на сгради и околна среда. Тези активности са от решаващо значение за запазването и представянето на наследството на крепостта Дискодуратера.

Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 54 775.35 лв., което представлява значителна инвестиция в запазването на културното и природното богатство на община Дряново. С новите допълнения туристическият потенциал на региона се увеличава, предоставяйки нови възможности за развитие на туризма и насърчаване на устойчивото развитие на местната общност.

Проектът се реализира от Община Дряново в изпълнение на стратегия за водени от общностите местно развитие на МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА „ДРЯНОВО – ТРЯВНА – В СЪРЦЕТО НА БАЛКАНА"