Приключи първото обществено обсъждане в Ловеч на Концепция „Стратегия „Единно здраве“ за Северозападен регион“

При широк обществен интерес приключи първото обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ „Стратегия „Единно здраве“ за Северозападен регион“ с водещ кандидат Медицински университет – Плевен и 27 партньори, вкл. 10 общини, между които и общините Ловеч, Троян и Тетевен; 9 болници; 2 университета; 1 професионална гимназия, 1 сдружение с нестопанска цел, 1 център за компетентност и 2 малки предприятия. Събитието се проведе на 20 февруари 2024 г. от 17.00 часа в залата на Общински съвет – Ловеч в сградата на община Ловеч.

Екипът на Областен информационен център – Ловеч откри публичната дискусия по темата и запозна присъстващите с Интегрирания териториален подход при инвестиране на средства от европейските фондове, който е нов и ще се прилага за първи път в България през Програмния период 2021-2027 г. Целта на новия подход е намаляване на регионалните дисбаланси чрез изпълнение на интегрирани териториални инвестиции, които да адресират местните нужди и потенциали на териториите. Беше представена накратко и презентация на Концепцията „Стратегия „Единно здраве“ за Северозападен регион“, която предлага комплексно решение на проблемите по отношение на здравеопазване, спорт, екологична здравна среда и създаване на икономически растеж в общините от Северозападен регион. В детайли представителите на МУ – Плевен запознаха присъстващите на събитието с основните дейности и мерки, предвидени за финансиране. Инвестициите ще бъдат насочени към превенция и ранна диагностика на сърдечносъдови и онкологични заболявания, към разширяване капацитета на ветеринарната медицина в Северна България и изграждане на обществени зелени зони със спортни съоръжения.

В края на дискусиите участниците подкрепиха изцяло Концепция „Стратегия „Единно здраве“ за Северозападен регион“, без възражения, споделиха, че същата е много добре обмислена, аргументирана и разписана и ще допринесе за устойчивост в развитието на региона.