В ЛОВЕЧ СЕ ПРОВЕДЕ ВТОРОТО ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИИ ЗА ИТИ НА ТЕМА ,, НАМАЛЯВАНЕ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА В ОБЩИНА ЛОВЕЧ, ЧРЕЗ РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЗЕЛЕНА ИНФРАСТРУКТУРА В ГРАДСКА СРЕДА"

                На 21 февруари 2024 г. от 10,00 часа в залата на Общински съвет  в сградата на Община Ловеч се проведе второто от поредицата обществени обсъждания на Концепции за ИТИ /КИТИ/ от област Ловеч, преминали успешно етапа на проверка административно съответствие и допустимост /АСД/. Това е една от двете КИТИ, за които Община Ловеч е водещ кандидат и която е некомбинирана концепция с финансиране по Програма ,,Околна среда” на обща инвестиционна стойност 3 078 550 лв.

                В кратка презентация, екипът на Областен информационен център – Ловеч изложи основните аспекти и цели на Концепцията, очертавайки дейностите, които ще бъдат финансирани през различните етапи на внедряване на идеите. Става въпрос за проектиране и изграждане на зелена инфраструктура за намаляване на вторичното разпрашаване в градска среда, както и на последващ етап – проектиране и изграждане на поливни системи. Идеята за озеленяване с дървесни и храстовидни видове, затревяване на улици, булеварди, училищни площи, детски градини, междублокови пространства и други, беше изключително добре приета от заинтересованите, предвид важността на здравето на жителите на град Ловеч. Възникна дискусия, относно избора на райони за озеленяване, на базата на подобни дейности в миналото, както и добри и лоши практики, свързани със запазване устойчивостта на новите зелени площи – водоизточници, поливни системи и ефективното им функциониране. Общата картина на цялата визия на Концепцията ,,Намаляване замърсяването на въздуха в община Ловеч, чрез реализиране на зелена инфраструктура в градска среда“ бе допълнена с факти и по-подробни разяснения от експерти на водещия кандидат Община Ловеч, участвали в разработването на идеята за въпросната КИТИ.

                В края на обществените дискусии присъстващите дадоха своята пълна подкрепа на разискваната Концепция за намаляване на замърсяването на въздуха чрез озеленяване на град Ловеч. Водещият кандидат, в лицето на Община Ловеч, получи признание за избора на инвестиционна идея, още повече добре обмислената стратегия за интегриран ефект и синергия с други проектни идеи на територията на община Ловеч, една от които е ,,За по-чисто въздух в община Ловеч, чрез по подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с екологично чисти”. След събитието желаещите попълниха анкетни карти ,,за” или ,,против” Концепцията и пожелаха успех на следващия етап на преминаване на идеята и реализирането й в най-близко бъдеще в името на по-добрия живот на ловчалии.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.