ОБЛАСТЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - СТАРА ЗАГОРА С УЧАСТИЕ В МЕСТНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ “ЕВРОПА НА БАЛКАНИТЕ: ОБЩО БЪДЕЩЕ” В КАЗАНЛЪК

Управителят на Областния информационен център (ОИЦ) - Стара Загора Радка Тилева взе на 22 февруари 2024 г.  участие в проведената в Казанлък поредна местна конференция по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА). Участие в събитието взеха още областният управител на Стара Загора Ива Радева, кметът на община Казанлък Галина Стоянова и Веселина Димитрова, старши експерт „Стратегическо планиране“ в отдел „Образование и стратегическо планиране“ в община Казанлък. Една от основните цели на проекта е да бъде постигнато по-добро разбиране на ролята на Кохезионната политика на ЕС, с акцент върху ползите за развитието на Балканите.

В своето изказване областният управител г-жа Радева приветства инициативата на БТА, която за втора поредна година представя на широката общественост информация на достъпен език за структурата и целите на европейските фондове за финансиране.

Управителят на ОИЦ - Стара Загора г-жа Тилева коментира че „Кохезионната политика на ЕС за България има за основна цел да направи регионите по-близки“. Тя посочи, че през изминалия програмен период към страната ни са били насочени над 20 млрд. лева. „Тези средства основно бяха разпределени от Европейския фонд за регионално развитие, Европейските структурни и инвестиционни фондове. Политиката на ЕС е политика на солидарност, като целта е средствата да достигнат до всяко едно населено място и да се даде приоритет на тези, които имат по-голяма нужда от развитие“, подчерта г-жа Тилева. „Всяка една от програмите е създала нужните условия, за да може в максимална степен европейските средства да достигнат до бенефициентите. Договорените средства за периода са над 32 милиарда лева, които включват съфинансиране от страна на бенефициентите, а реално разплатената безвъзмездна финансова помощ за посочения период е над 19,3 милиарда лева. В област Стара Загора са сключени 2 048 договора, сред които общински проекти и проекти на производители, фирми, неправителствени организации, учебни заведения, социални организации и други“, каза тя. „Предприятията, развиващи дейност на територията на община Казанлък, работят много добре по Програма „Иновации и конкурентоспособност“ и фирмите от общината са водещи в областта, със сключени 452 договора за програмен период 2014-2020 г., на обща стойност над 100 млн. лева“. Управителят на Областен информационен център - Стара Загора изрази надежда, че резултатите, които ще отчетем в края на настоящия програмен период, ще бъдат още по-удовлетворяващи.

„От началото на новия програмен период 2021-2027 са били на разположение за кандидатстване общо 80 процедури, като в момента са отворени 35 от тях“, обясни г-жа Тилева. Тя призова всички, които имат интерес, да се консултират с експерти от ОИЦ относно възможностите за финансиране. От началото на настоящия програмен период, в община Казанлък са сключени четири договора по програма „Развитие на човешките ресурси“, за малко над 2 млн. лева.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова благодари на БТА, че популяризира всички възможности за кандидатстване по програми през новия програмен период и отчете ползите от вече изминалия такъв. От думите ѝ стана ясно, че средствата от европейското финансиране са определящи за развитието на региона, както и на община Казанлък. Тя допълни, че през изминалите три години общината е работила активно върху изготвяне на нови проекти, които ще се реализират през настоящия програмен период. Община Казанлък има изготвена една самостоятелна концепция за интегрирани териториални инвестиции, която е за развитие на индустриална зона със съпътстващата инфраструктура. Общината участва и като партньор във втора концепция, съвместно с още 17 общини, която е свързана с подобряване и интегриране на детското здравеопазване в Югоизточен регион.“

Г-жа Стоянова изрази своята увереност, че сътрудничеството с експертите на Областен информационен център - Стара Загора, които са и част от експертните звена към Регионалния съвет за развитие на Югоизточен регион за планиране, ще бъде ползотворно и на следващия етап, през който ще преминава оценката на одобрените концепции. Това ще осигури широката обществена подкрепа от която се нуждаят, концепциите за тяхното реализиране.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на средствата от Европейския съюз, работещи с финансовата подкрепа на Програма „Техническа помощ” 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.