Проведе се обществено обсъждане в гр. Троян на Концепция „Заедно за интегрирано териториално развитие на териториите по поречието на р.Осъм и нейните притоци“

При голям интерес от страна на широката общественост в гр.Троян, на 22 февруари 2024 г. от 18:00 часа, в залата на Община Троян се проведе обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/ „Заедно за интегрирано териториално развитие на териториите по поречието на р.Осъм и нейните притоци“ с водещ кандидат Община Троян. Екипът на Областен информационен център – Ловеч запозна присъстващите на обществената дискусия с проектното предложение, което обединява съвместните усилия на осем партньори, сред които и общините Ловеч, Троян и Летница, за подобряване на жизнената среда и осигуряване на по-добро качество на живот чрез създаване на по-красиви, устойчиви и приобщаващи пространства.

Пакетът от мерки цели постигането на балансирано устойчиво развитие, чрез инструментите на политиката на ЕС за регионално развитие в подкрепа на по-малките градове и населени места. Проектите са свързани с предотвратяване на риска от наводнения по поречието на р. Осъм и нейните притоци, както и интервенции в пътна инфраструктура и устойчива градска мобилност, облагородяване на средата чрез мерки в зелена градска инфраструктура и сигурност на обществените пространства, създаване на улеснен достъп до туристически атракции и подобряване на състоянието на техническата инфраструктура, разработване и промотиране на иновативни културни събития. Подобряването в състоянието и сигурността на базовата и подкрепящата инфраструктура неминуемо ще доведат до обновление на региона, откъдето и ще допринесат за повишаване на общата му привлекателност и атрактивност.

Участниците изслушаха с внимание презентацията по темата, попълниха анкетни карти, с което подкрепиха Концепцията за ИТИ „Заедно за интегрирано териториално развитие по поречието на река „Осъм“ и нейните притоци“, без възражения и пожелаха успех на проекта.