ПРИКЛЮЧИ ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ В ТРОЯН НА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ИТИ „СЪЗДАВАНЕ НА ЦЕНТЪР ЗА РЕЗИДЕНТНА ГРИЖА ЗА ЛИЦА В НАДТРУДОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ БЕЗ УВРЕЖДАНИЯ В ОБЩИНА ТРОЯН“

На 22 февруари 2024 г., от 18:30 часа, в залата на Община Троян, се проведоха публичните дискусии относно една от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/, по която Община Троян се явява в качеството си на водещ кандидат: ,,Създаване на Център за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания в община Троян“.

Събитието беше открито от Екипа на Областен информационен център – Ловеч чрез кратко представяне пред заинтересованите лица на идеята за Концепциите за ИТИ /КИТИ/, каква е целта на публичните обсъждания, ролята на Областните информационни центрове/ОИЦ/ като част от Регионалните съвети за развитие /РСР/ на Северозападен регион /СЗР/, както и кои и колко КИТИ са преминали успешно етапа на проверка на административно съответствие и допустимост /АСД/ за СЗР, в частност за област Ловеч. По предварителен график, третата дискутирана концепция пред широката общественост в Троян, беше комбинираната КИТИ ,,Създаване на Център за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания в община Троян“. Интегрираният характер на концепцията е обусловен от планираните интервенции по две финансиращи програми – Програма ,,Развитие на регионите” 2021-2027 г. и устойчивост на инвестициите впоследствие чрез Програма ,,Развитие на човешките рeсурси” 2021-2027 г. Изготвената КИТИ се реализира в партньорство с опита на ,,Хуманност и дълголетие” ООД гр. София – лицензиран доставчик на социални услуги, както и с Фондация ,,Слънце за всеки” – София, чиято основна дейност е свързана със социалното включване и интеграция на лица от уязвимите групи.

Общата стойност на БФП е в размер на 1 760 000 лв. Целта е подобряване качеството на живот и осигуряване равен достъп и социално включване на лицата в надтрудоспособна възраст без увреждания, чрез създаване на подходяща услуга в  общността за резидентна грижа. Всичко това не би могло да се изпълни без да бъдат направени инвестиции за създаване и оборудване на подходяща материална база.

 Концепцията касае:

-  ремонт и реконструкция на материалната база на старото общежитие на училището в с. Врабево;

-  доставка на обзавеждане и оборудване, необходимото за изграждане на социална инфраструктура с капацитет 15 потребители от целевата група;

-  последващо създаване на нови социални услуги за резидентна грижа за възрастни в изградения Център, осигуряване на здравно обслужване и социална грижа, подобряване на трудовата заетост на лицата в региона и други.

На публичните дискусии присъстваха Кметът на Община Троян, представители на екипа, разработил проекта на Концепцията, кметът на с. Врабево, представители на партниращите страни, както и много други организации и разбира се широката общественост, заинтересовани от развитието на идеята. Всички бяха единодушни за необходимостта от създаване на подобен Център, че планираната инвестиция е много добре обмислена, аргументирана и й я подкрепиха напълно, без възражения. Публичните дискусии в Троян преминаха при изключителен интерес и присъстващите дадоха своя положителен вот чрез анкети ,,за” или ,,против” и споделиха очакванията си Концепцията да получи реализация в най-близко бъдеще, защото е от изключителна важност за хората от областта.

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.