ОИЦ-Ловеч проведе обществено обсъждане в гр. Тетевен на Концепция „Стратегия „Единно здраве“ за Северозападен регион“

На 26.02.2024 г., от 11:00 часа, в залата на Община Тетевен се проведе последното за Област Ловеч обществено обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ „Стратегия „Единно здраве“ за Северозападен регион“ с водещ кандидат Медицински университет – Плевен и 27 партньори, вкл. 10 общини, между които и общините Ловеч, Троян и Тетевен; 9 болници; 2 университета; 1 професионална гимназия, 1 сдружение с нестопанска цел, 1 център за компетентност и 2 малки предприятия.

Екипът на Областен информационен център – Ловеч откри събитието и запозна присъстващите с целта на провежданите публични дискусии и представяния, свързани с разглеждане и обсъждане на подадените Концепции по процедура на Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. За Област Ловеч пет са КИТИ, които са преминали етапа на проверка за Административно съответствие и допустимост /АСД/ и за които се провеждат публични обсъждания. Една от тези Концепции е „Стратегия „Единно здраве“ за Северозападен регион“, която предлага комплексно решение на проблемите по отношение на здравеопазване, спорт, екологична здравна среда и създаване на икономически растеж в общините от Северозападен регион. Експертите от ОИЦ-Ловеч запознаха накратко присъстващите на събитието с основните дейности в проектното предложение  и източниците за тяхното финансиране. Представителите на МУ – Плевен презентираха по-детайлно мерките, предвидени за реализация в инвестициите, които ще бъдат насочени към превенция и ранна диагностика на сърдечносъдови и онкологични заболявания, към разширяване капацитета на ветеринарната медицина в Северна България и изграждане на обществени зелени зони със спортни съоръжения.

Участниците в публичното обсъждане в гр.Тетевен подкрепиха Концепция „Стратегия „Единно здраве“ за Северозападен регион“, без възражения и препоръки, относно нейната реализация, с адмирации към екипа, който е работил по проекта.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.