ПЪРВАТА ПОКАНА ПО INTERREG VI-A „ГЪРЦИЯ – БЪЛГАРИЯ 2021 – 2027“ БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА В БЛАГОЕВГРАД

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ бяха представени на информационен ден в Благоевград. Събитието се организира от  Управляващия орган и Съвместния секретариат на Програмата, в сътрудничество с Министерството на регионалното развитие и благоустройството като национален орган. Приветствия към присъстващите отправиха кметът на Благоевград г-н Методи Байкушев, областният управител на Благоевградска област Мария Димова и Милен Обретенов – директор на дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ към МРРБ. И тримата изтъкнаха огромното значение на Програмата за развитие на трансграничния регион между Гърци и България и изразиха очакванията си и през настоящия програмен период тя да допринесе за още по-голямото и разнородно сътрудничество между двете съседни държави.

Първата покана за набиране на проектни предложения беше отворена на 12 февруари 2024 г., като срокът за подаване на предложения изтича в 14.00 часа на 27 март 2024 г. За първи път кандидатстването с проекти се случва чрез нов подход - на два етапа, което ще даде възможност за стратегическо фокусиране на инвестициите и съсредоточаване към същността на целите на самата Програма, коментира по време на срещата Милен Обретенов. Друга новост при тази първа покана е, че тя обхваща няколко различни приоритета на Програмата, като по този начин се цели покриването на широк кръг от нужди на региона в различни сфери – опазване на околната среда, иновации, съхраняване на културното наследство, туризъм.

Предвиденият бюджет по Първата покана възлиза на над 32 млн. евро, като финансирането от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие е 80%, а останалите 20% са национално финансиране от страните, участващи в Програмата.

Средствата ще се отпускат за проекти за насърчаване на прехода към кръгова икономика  и по-ефективно използване на ресурсите, управление на отпадъците, рециклиране, подобряване на опазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура, включително в градските зони и намаляване на всички форми на замърсяване. Могат да се подават и проекти за по-качествени услуги в областта на образованието, обучението и ученето през целия живот чрез развитие на достъпна инфраструктура. Ще бъдат подкрепяни и съвместни стратегически планове за развитие на туризма, надграждане на атракции и обекти, внедряване на технологични и цифрови платформи и инструменти за съвместно туристическо развитие и реклама, укрепване на дигиталното управление на туристическите дестинации, развитие на съвместното историческо и културно наследство, популяризиране на тематични маршрути и др.

Участие в събитието взеха потенциални кандидати по програма от областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково - представители на национални и регионални власти, кметове, евроексперти, представители на бизнеса и НПО.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com