ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА ОБСЪЖДАХА ПО ВРЕМЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ В БЛАГОЕВГРАД

Информационен форум на тема „Промени в климата – предизвикателства пред българската община“ събра в Благоевград представители на регионални институции и експерти от общински и областни администрации, отговорни за изпълнението на различни секторни политики - енергетика, води, транспорт, отпадъци, селско стопанство, околна среда, строителство. Събитието е част от дейностите по проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“, финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Целта на форума е да се повиши институционалният капацитет, като се отчете ефективността от изпълнените до момента мерки в отделните сектори на регионално ниво.

По време на форума бяха представени теми, свързани с политиките в областта на смекчаването и адаптацията към климатичните промени, както и действащата нормативна уредба в сферата. Прилаганите мерки на местно и регионално ниво до момента, тяхната ефективност, резултатност и идентифицирани пропуски представи изпълнителният директор на Сдружение на Югозападните общини г-жа Любица Томова. Тя предложи на аудиторията и няколко добри и лесно приложими примери за това как на общинско ниво се реализират политики, въздействащ на климатичните промени.

Лектори с богат професионален опит представиха Националната стратегия за адаптация към изменението на климата, „Зелената сделка“, която е основен приоритет на Европейската комисия за периода 2019 – 2024 г., както и примери за управление на проекти с екологична насоченост.

Участие в срещата взе и г-н Андерс Столен – изпълнителен директор на Международната асоциация за развитие на Норвегия, който представи пред присъстващите добри практики в областта на опазването на околната среда от Кралство Норвегия.

Проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“ се изпълнява в партньорство между общините Благоевград, Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия /IDNA/. Общият му бюджет е 792 597.61 лева, а общата му цел е повишаване капацитета на общините-партньори за устойчиво прилагане на иновативни мерки и технологии в сектора на отпадъците и енергетиката и адаптиране на стратегически планове и програми с оглед преодоляване на неблагоприятни последици от изменението на климата.

Като част от дейностите по проекта вече са инсталирани соларни системи за топла вода в детски заведения в Благоевград и Симитли, а в общините Кочериново и Бобошево е въведено домашно компостиране на биоразградими отпадъци. Предстои обучително посещение на общински експерти в гр. Осло, Норвегия с цел трансфер на знания и опит и популяризиране на добри практики, взаимствани от Норвегия.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.