ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ „ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА ИДЕНТИФИЦИРАНИЯ МЕСТЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ И ПОВИШАВАНЕТО НА КАЧЕСТВОТО НА ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ“ В СЪРНИЦА

Общественото обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) BG16FFPR003-2.001-0008, „Оползотворяване на идентифицирания местен туристически потенциал и повишаването на качеството на човешкия капитал ", с водещ кандидат Община Велинград, ще се проведе на 22 март 2024 г., от 10:30 ч., в Зала на Младежки дом, гр. Сърница, ул. „Свобода“ 13.

Настоящата Концепция за ИТИ има за цел да се оползотвори оптимално местния туристически потенциал и да се повиши качеството на човешкия капитал чрез насърчаване на партньорството и сътрудничеството между планинските общини Велинград, Сърница, Брацигово и заинтересованите страни. В концепцията са интегрирани взаимосвързани и допълващи се инфраструктурни интервенции, които същевременно се комбинират с подходящи меки мерки в секторите туризъм, образование, социални услуги и околна среда. В проектното предложение Община Сърница е партньор, заедно с още 2 общини и представители на бизнес и НПО сектора, вкл. ПГИТ „Алеко Константинов”, гр. Велинград. Концепцията съдържа проектни идеи, които се финансират от повече от една програма, а изпълнението на Концепцията ще допринесе за укрепване на регионалната конкурентоспособност чрез устойчиво развитие и насърчаване на туристическия потенциал на планинските общини Велинград, Сърница и Брацигово.

Дейностите, които предвижда Община Сърница са:

  • Създаване на посетителски център в съществуваща сграда, собственост на община Сърница, за популяризиране на местното културно, природно и историческо наследство, включително оборудване и обзавеждане.
  •  Създаване на място за пикник и отдих на терен, собственост на община Сърница, в близост до язовир Доспат.
  •  Подобряване енергийните характеристики на сграден фонд от жилищни и обществени сгради, чрез прилагане на интегрирани енергоефективни мерки;

За повече информация предоставяме линк към презентация на концепцията: https://docs.google.com/presentation/d/1PlxxY0OLSDzX54tP-fwGKw1pGEsgIPYl/edit#slide=id.p1

и линк към анкета: https://forms.gle/gBqLY6t5bJp2PcJaA

Всяко заинтересовано лице, може да направи препоръки или възражения, по отношение на предложената концепция като попълни онлайн анкетата.

При необходимост от допълнителна информация можете да се свързвате с експерти от  ОИЦ – Пазарджик, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Южен централен регион (ЮЦР) на телефон: 034/44 62 09.

Областен информационен център - Пазарджик е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.