ОБЩЕСТВЕНИ ОБСЪЖДАНИЯ В ПАЗАРДЖИК НА ДВЕ КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ

На 21.03.2024 г., от 10,30 ч., в Пленарна зала на Община Пазарджик, бул. България 2, стартират публични обсъждания на следните две концепции за интегрирани териториални инвестиции, преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост:

  • Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) BG16FFPR003-2.001-0084 „Интегрирани инвестиции за подобряване жизнената среда на територията на Общините Пазарджик, Лесичово и Брацигово“, с водещ партньор Община Пазарджик;

Концепцията обединява девет партньори, които ще работят заедно за да реализират концепция, съдържаща проектни идеи, финансирани от 5 програми - ПОС, ПРР, ПРЧР, ПО, които да допринесат за повишаване качеството на жизнената среда на територията на общините Пазарджик, Лесичово, Брацигово. Концепцията за ИТИ включва пакет от инвестиции, които обхващат интервенции с разнороден характер на територията на трите общини.

За повече подробности предоставяме линк към презентация на концепцията: https://docs.google.com/presentation/d/1kf2MiIgbWIZO7FVTRU01v94TGb59ZGEL/edit#slide=id.p1

Линк към анкета: https://forms.gle/psaQuCutFauWSuUs6

  • Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) BG16FFPR003-2.001-0053, "Национална концепция за създаване на основни пунктове за управление на реагирането при възникване на широкомащабно бедствие от сеизмичен характер", с кандидат  Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи (ГДПБЗН-МВР)“.

Проектното предложение цели да осигури сигурност и устойчивост на сградите и прилежащите им пространства, които са собственост на МВР и в тях са разположени основни съставни части на Единната спасителна система (териториални звена на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението") с функции за реагиране при бедствия. Тези звена са подбрани на териториален принцип, за да гарантират осигуряването на управлението при бедствия и възможността за реагиране, включително и да подпомагат съседните региони. Концепцията за ИТИ предвижда реализирането на мерки за сеизмична устойчивост и енергийна ефективност в пет от шестте региона на Република България, на ниво  NUTS2. Тези мерки включват конструктивни обследвания на сгради и обследване на енергийната ефективност на тези сгради с цел повишаване на тяхната енергийна ефективност до ниво на "сгради с близко до нулево потребление". Тези сгради, вкл. сграда на ГДПБЗН в гр. Пазарджик, ще се използват от професионалистите, доброволните формирования на общините и спонтанни доброволци, при реагиране на различни типове бедствия.

Основната цел на проектното предложение е да се гарантира безопасността на жителите от обхванатите региони от природни бедствия.

За повече информация предоставяме линк към презентация на концепцията: https://docs.google.com/presentation/d/14krB12RD0pEBQUMBqz2W0xN7HfxQ21K5/edit#slide=id.p1

И линк към анкета: https://forms.gle/9kSWseG1q8afpB2A8

Всяко заинтересовано лице може да направи препоръки или възражения, по отношение на предложените концепции, като попълни онлайн анкетите.

При необходимост от допълнителна информация може да се свързвате с експерти от  ОИЦ – Пазарджик, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Южен централен регион (ЮЦР) на телефон: 034/44 62 09.

Областен информационен център - Пазарджик е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.