ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ УДЪЛЖАВА ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА“

Община Гоце Делчев подписа допълнително споразумение за удължаване с 3 месеца на проект „Грижа в дома в община Гоце Делчев“. Проектът се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд +.

Бюджетът на проекта се увеличава със 171 255,37 лв. и и общата му стойност става 856 276,86 лв. които 100 % са безвъзмездна финансова помощ.

За изминалите 12 месеца 213 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания получаваха почасови мобилни здравни грижи и медицинско наблюдение в домашната им среда. Освен това, по проекта се предоставя информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, почасови социални услуги за организиране на ежедневието и домакинска помощ, психологическа подкрепа, консултиране, доставка на храни и продукти от основна необходимост, помощ за заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, подкрепа за поддържане на социални контакти.

Почасовите мобилни здравно-социални услуги в домашна среда се предоставят от назначените по проекта 2 медицински сестри и 50 домашни помощници.

От Община Гоце Делчев съобщават, че поради достигане на максималния капацитет на проекта, в периода до 04.06.2024 г. ще бъдат приемани нови потребители само от групата на самотно живеещи възрастни хора (без близки и роднини в населеното място) в невъзможност за самообслужване. Грижите за тях ще бъдат осъществявани от наличния към момента персонал на услугата.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com