Публично представяне на индивидуална Концепция за прилагане на зелени мерки в град Шумен

Екипът на Областен информационен център – Шумен, част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие за Североизточен регион за планиране проведе обществено обсъждане сред заинтересовани лица и страни на Концепцията за прилагане на зелени мерки в град Шумен. Премиланата на първия етап на проверка за административно съответствие и допустимост (АСД) концепция е индивидуална и с водещ партньор Община Шумен.Концепцията включва дейности за намаляване на вторичното разпрашаване, чрез прилагане на зелени мерки, на територията на град Шумен са предвидени инвестиции по изграждане на зелена инфраструктура за намаляване на вторичното разпрашаване в градска среда и по озеленяване с дървесни и храстови видове, както и затревяване по протежение на натоварените градски улици, открити училищни площи и такива на територията на детски градини, обществени публични пространства с отворен достъп, определени за зелени площи (включително градски паркове, градини и междублокови пространства), обекти, попадащи в урегулирани поземлени имоти с друго предназначение, и е предвидено не по-малко от 50% за озеленяване.В проектното предложение е включена и инвестиция за изграждане на поливни системи на терените предвидени за озеленяване.Чрез реализацията на дейностите по проекта се цели да се допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване наднормените нива на фини прахови частици на град Шумен.Планираните дейности са на обща стойност 7 403 718,21 лв. и ще бъдат осигурени от Програма „Околна среда“.

Обществено обсъждане се проведе в залата на Областен информационен център - Шумен от 16:00ч. и събра представители на различни групи заинтересовани лица. Представянето провокира интереса на присъстващите и се проведе сериозна дискусия, като бяха дадени много предложения и идеи.

Продължава събирането на мнения чрез попълване на онлайн анкети и всяко заинтересовано лице или страна, може да направи препоръки или възражения, да подкрепи или възрази срещу концепцията на https://forms.gle/vEBrrdP6wNokCHJTA ,

 

Освен чрез попълване на онлайн анкета за съответната КИТИ, всяко заинтересовано лице или страна, може да изрази своето мнение и да направи препоръки и/или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ – Шумен oic_shumen@abv.bg (най-късно до 17:00 ч. на 14.03.2024 г.).