ОИЦ – Стара Загора с участие в провелата се конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“

В последния ден на месец Февруари в Стара Загора се проведе конференция на тема „Преход на възможностите – Стара Загора“. Събитието бе организирано от „Бранд Медия България“ ЕООД и Агенция за регионално икономическо развитие (АРИР) в Стара Загора, а домакин бе Тракийски университет.

Конференцията имаше за цел да бъде продължено информирането и ангажирането на местната общност в диалога за трансформация на икономиката към въглеродна неутралност, както и да бъдат представени положителните резултати от мерките на политиката на сближаване в област Стара Загора.

В събитието участие взеха областният управител на Стара Загора – г-жа Ива Радева, Георги Симеонов – Директор дирекция „Инвестиции“ в община Стара Загора, Олег Стоилов – Председател на УС на АРИР, проф. д-р Заимова – Тракийски университет, , Огнян Златев, старши съветник в Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и включване“ на Европейската комисия, инж. Д-р Дочка Василева от Фонд на фондовете, г-жа Христина Стоичкова от Министерство на енергетиката, както и заместник – министър на регионалното развитие и благоустройство Ангелина Бонева и г-жа Ташка Габровска от Министерство на труда и социалната политика, които се включиха онлайн в провелата се конференция, и други.

Г-жа Ива Радева приветства инициативата като каза, че това, което някои считат за негатив и дори катастрофа, някои го виждат като предизвикателство и нови възможности, а и предимство за региона. Област Стара Загора предвид стратегическото си местоположение, добра пътна инфраструктура, развита индустрия и то не само в енергетиката, култура, минерални извори, туризъм, земеделие има много потенциал за развитие, допълни още тя.

През тази година в Стара Загора ще бъдат стартирани няколко европейски финансиращи процедури. Това стана ясно от думите на зам.-регионалния министър Ангелина Бонева. Тя допълни, че през 2024 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) планира процедура за енергийно обновяване, която ще даде възможност освен да се спести енергия, хората да живеят в по-комфортна среда, градовете да бъдат облагородени, а населението да спестява средства. Около средата на годината се очаква да бъда стартирана програма за подкрепа на малките и средните предприятия, а до края на годината – за логистични паркове и зони в трите региона. До края на годината трябва да бъде предложена и процедура за големите предприятия в региона. Г-жа Бонева коментира, че Стара Загора в предишния програмен период е била сред отличниците в усвояването на европейски средства.

От своя страна г-н Огнян Златев засегна и темата с изключително големия проблем – не само за България, но и за Европа и дори за света – с липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка. Според него има три начина да се преодолее този проблем: чрез инвестиции в образование, чрез преквалификация на хора в активна възраст, които могат да придобият нови умения и да се преквалифицират, чрез внос на работници от трети страни, което обаче е много неустойчив вариант.

Г-жа Христина Стоичкова, държавен експерт в Министерство на енергетиката обясни, че енергийното ведомство разработва генерален план за комплекса „Марица-Изток“ в Стара Загора и работи по привличане на международни консултанти, които да подпомогнат процеса.

Г-жа Радка Тилева – управител ОИЦ – Стара Загора взе участие във втората част на събитието като запозна присъстващите с обобщени данни за това какви средства са били привлечени в областта за периода 2014-2020, как са били разпределени те по фондове, бюджет на програмите за България. По думите ѝ през изминалия програмен период над 1600 процедури са били обявявани в страната по Европейски структурни и инвестиционни фондове. Политиката на ЕС е политика на солидарност, като целта е средствата да достигнат до всяко едно населено място и да се даде приоритет на тези, които имат по-голяма нужда от развитие, подчерта Тилева. Всяка една от програмите е създала нужните условия, за да може в максимална степен договорените средства да достигнат до бенефициентите. Договорените средства са над 32 милиарда, които включват съфинансиране от страна на бенефициентите, а реално разплатените суми за посочения период са над 19,3 милиарда лева. В областта са сключени 2048 договора, сред които общински проекти и проекти на производители, фирми, неправителствени организации, учебни заведения, социални организации и други, каза тя и изрази надежда през новия програмен период те да бъдат повече. 

Събитието приключи с практическа сесия на тема „Как да получим европейско финансиране за своя устойчив проект“, в която г-н Георги Симеонов, Директор дирекция „Инвестиции“ в Община Стара Загора запозна участниците с процеса на намиране на подходяща възможност за финансиране, до успешната реализация на една проектна идея.

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.