КОНЦЕПЦИЯ ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА ТЕХНОЛОГИЧНИ РЕШЕНИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ИНТЕЛИГЕНТНА ГРАДСКА СРЕДА В ОБЩИНА ШУМЕН

Екипът на Областен информационен център – Шумен проведе обществено представяне и обсъждане сред заинтересовани лица на „Концепция за внедряване на технологични решения за създаване на интелигентна градска среда в Община Шумен“. Преминалата на първия етап на проверка за административно съответствие и допустимост (АСД) концепция е комбинирана с водещ партньор Община Шумен в партньорство със "Стопанска камара - Шумен" и "Иностарт" ООД. Концепцията цели подобряване качеството на живот, намаляване на въглеродните емисии и реализиране на икономии на енергия и питейна вода чрез внедряване на технологични решения за създаване на интелигентна градска среда. Концепцията включва технологични решения, базирани на интернет, изкуствен интелект, анализ на данни, автоматизация и свързаност. Концепцията включва дейности за изграждане на градско осветление със захранване от слънчева енергия и система за мониторинг, изграждане на система за мониторинг на градския транспорт, внедряване на „умни“ светофарни уредби, изграждане на система от датчици за анализ на околна градска среда, разработване на мобилно приложение за граждански сигнали и инициативи и др. Всички тези дейности ще доведат до подобряване качеството на живот, намаляване на въглеродните емисии и реализиране на икономии на енергия и питейна вода. Планираното финансиране от 6 595 000 лв. ще бъде осигурено от Програма „Развитие на регионите“.

Общественото обсъждане се проведе в залата на Областен информационен център - Шумен от 17:00 ч. и събра представители на различни групи заинтересовани лица. Представянето провокира интереса на присъстващите и се проведе сериозна дискусия, като бяха дадени много предложения и идеи.

Продължава събирането на мнения чрез попълване на онлайн анкети и всяко заинтересовано лице, може да направи препоръки или възражения, да подкрепи или възрази срещу концепцията на https://forms.gle/t6LwSucoVyiForv69 

Освен чрез попълване на онлайн анкета за съответната КИТИ, всяко заинтересовано лице или страна, може да изрази своето мнение и да направи препоръки и/или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ – Шумен oic_shumen@abv.bg (най-късно до 17:00 ч. на 14.03.2024 г.).