Приключиха обществените обсъждания на концепциите за интегрирани териториални инвестиции на територията на област Монтана

Експертите от Областен информационен център – Монтана, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие на Северозападния район за планиране, проведоха публични консултации за разглеждане и обсъждане на преминалите етапа на проверка за административно съответствие и допустимост проектни предложения по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027.

Шест от концепциите включват дейности, които ще се изпълняват на територията на област Монтана: две на територията на община Лом – „Учим, работим, успяваме“ на Професионалната гимназия по производствени технологии в Лом и „Комбинирана концепция за ИТИ на територията на общините Лом, Димово и Оряхово“ с водещ кандидат Община Лом, и четири – на територията на община Монтана: „Концепция за подобряване и обогатяване на материално-техническата база на Професионална гимназия по лека промишленост – Монтана“, „Зелена инфраструктура в градска среда град Монтана“ и „Интегрирана териториална концепция за развитие на община Монтана“ на Община Монтана, и „Зелени решения за устойчиво развитие на СЗР“, по която кандидат е Община Враца, а от област Монтана партньори са Община Монтана и Драматичен театър „Драгомир Асенов“ – Монтана.

Публичните дискусии дават възможност на кандидатите и партньорите да представят и защитят пред широката общественост проектните идеи, залегнали в подадената от тях концепция, а присъстващите могат да задават въпроси относно предвидените в КИТИ дейности и да изразят своята подкрепа или несъгласие, както и да дадат възражения или препоръки чрез попълване на анкетна карта. Онлайн анкетни карти, както и презентации за всички концепции, са качени и на страницата на Единния информационен портал eufunds.bg и на Фейсбук страницата на ОИЦ – Монтана.

Целта на обсъжданията е да бъде осигурено участието на местните общности в процеса на подбор на концепциите, като получените мненията и коментари бъдат представени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция за региона. Докладите с резултатите от обсъжданията ще бъде публикуван на страницата на Управляващия орган на Програма „Развитие на регионите“ (ПРР) 2021 – 2027 и на eufunds.bg. В случай че дадена концепция бъде одобрена, при разработването на подробни проектни предложения на фаза 2, кандидатите следва да вземат под внимание описаните в доклада коментари на заинтересованите страни.

ИТИ е териториален инструмент на кохезионната политика, който се реализира с подкрепа по Приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“ на ПРР 2021 – 2027 г., както и със средства от други програми, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд +.

Целта на ИТИ е да се насърчи партньорството и сътрудничеството между различни общини, институции и заинтересовани страни, както и осъществяването на интегрирани мерки без оглед на административно-териториалните граници. В концепции за ИТИ могат да участват всякакъв вид проекти, финансирани от различни източници, като водещи са общи специфики или потенциали за развитие на целевите територии в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите за планиране от ниво 2.

Допустими бенефициенти са широк кръг заинтересовани страни, като приоритет се дава на партньорства, действащи на съответната територия, включително държавни органи, областни администрации и общински власти; представителите на гражданското общество (неправителствени организации, организации на работодатели и на синдикати, фондации); представители на бизнеса (предприятия) и научната общност; сдруженията на собствениците на сгради в режим на етажна собственост и други заинтересовани страни на местно ниво.