ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВРЕМЕНЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ, БАЗИРАН НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО И ПРИРОДНИТЕ ДАДЕНОСТИ В РЕГИОНА СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЩИНА ШУМЕН

Обществено обсъждане на „Концепция за създаване на съвременен туристически продукт, базиран на културното наследство и природните дадености в региона“ се състоя в залата на Областен информационен център - Шумен.  Преминалата на първия етап на проверка за административно съответствие и допустимост (АСД) концепция е комбинирана с водеща организация Община Шумен в партньорство с Община Каспичан, Сдружение "Българите - памет и бъдеще и "Р-еволюция" ООД. Основната й цел е: Обособяване на интегриран и обновен туристически район, използвайки нови технологии и качествени услуги за устойчиво представяне на богатото природно, историческо и културно наследство на региона, разпознаваем като привлекателна, целогодишна туристическа дестинация. Концепцията се изпълнява в партньорство и адресира нуждите на две общини – Шумен и Каспичан, които са географски, исторически, културно и логично свързани във времето и ще получат значителен тласък в развитието на туризма. В рамките на концепцията ще бъде разработена цялостна регионална стратегия за туризма, ще бъде изградена дребномащабна туристическа инфраструктура за развитието на местни забележителности и атракции както и туристическа дигитална градска инфраструктура. Ще се акцентира върху развитие на интегриран регионален културно-исторически туристически продукт, иновативни туристически услуги, използващи модерни технологии като виртуална реалност, добавена реалност, изкуствен интелект и др. Концепцията съдържа дейности, които ще се финансират по Програма Развитие на регионите и Програма Развитие на човешките ресурси с общ бюджет от 5 011 300 лв.

На събитието присъстваха представители на различни групи заинтересовани страни - граждани, общински съветници, неправителствени организации, преподаватели по туризъм от Шуменски Университет "Епископ Константин Преславски " и НВУ "В. Левски" и др. Представянето провокира интереса на присъстващите и се проведе сериозна дискусия, като бяха дадени много предложения и идеи.

Продължава събирането на мнения чрез попълване на онлайн анкети и всяко заинтересовано лице или страна, може да направи препоръки или възражения, да подкрепи или възрази срещу концепцията на https://forms.gle/uzifVjBtmZ3p3vZQ6,

Освен чрез попълване на онлайн анкета за съответната КИТИ, всяко заинтересовано лице или страна, може да изрази своето мнение и да направи препоръки и/или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ – Шумен oic_shumen@abv.bg (най-късно до 17:00 ч. на 14.03.2024 г.).