Стартираха публичните обсъждания на концепциите за интегрирани териториални инвестиции в област Добрич

На 7 март 2024 г., екипът на Областен информационен център – Добрич (ОИЦ-Добрич), като част от Звеното за публични консултации към РСР на Североизточен регион проведе публично обсъждане на концепциите „Икономика и мобилност в интерес на хората“ и „Изграждане на зони за спорт и спортни площадки на открито в СУ "Димитър Талев" гр. Добрич“. В обществената дискусия се включиха партньорите по проекта, представители на местната администрация, общински съветници, медии, граждани и други заинтересовани лица. Запис от събитията, които се излъчваха и онлайн могат да се видят на страницата на ОИЦ-Добрич във Фейсбук https://www.facebook.com/oic.dobrch.

Геновева Друмева, управител на ОИЦ-Добрич запозна присъстващите с планираните дейности и инвестиции в двете концепции, етапите на оценка, и подчерта важността от обществена подкрепа на концепциите.

Концепцията BG16FFPR003-2.001-0009 „Изграждане на зони за спорт и спортни площадки на открито в СУ "Димитър Талев" гр. Добрич“ на СУ "Димитър Талев е насочена към създаване на условия за физическо и здравно изграждане и развитие на младото поколение. Проектните дейности включват изграждане на съвременни и модерни зони за спорт и игри - лекоатлетическа писта и алея; игрища за федербал, за "народна топка" и за други игри; подобряване на съществуващото футболно игрище; зони с лостове; площадка за велосипедисти; зони за игри и отдих. Прогнозният бюджет е 236 226 лв., като при одобрение на концепцията те ще бъдат осигурени от Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. Презентация на концепцията е публикувана на следния линк: https://bit.ly/3PndSnJ

Комбинираната концепция BG16FFPR003-2.001-0126 „Икономика и мобилност в интерес на хората“ включва 12 проектни идеи, и е разработена в партньорство между Община град Добрич, Община Добричка, Община Търговище, ПГ по транспорт, обслужване и лека промишленост – Добрич (ПГТОЛП), ПГ по аграрно стопанство – Добрич (ПГАС).  и „Градски транспорт“ ЕООД гр. Добрич. Основната цел на концепцията е подобряване условията за мобилност на населението и бизнеса, чрез осигуряване на удобни и сигурни улици, велосипедни и пешеходни маршрути, както и тяхната безопасност и сигурност. Индикативният бюджет за реализацията на проектните идеи е 117 508 299 лв., които ще бъдат осигурени от програмите "Развитие на регионите" 2021-2027 г и „Образование“ 2021-2027 г., след одобрение на концепцията.

Община град Добрич, водещ партньор в концепцията, е разработила три проекта насочени към повишаване на сигурността и инвестиционната привлекателност на бизнес-зоните, както и подобряване на градска мобилност. Планирано е в индустриалните зони „Запад“ и „Север“ да се внедри система от наблюдателни камери и да бъде подменено уличното осветление с енергоефективно. За подобряване на достъпността до бизнес зоните са предвидени ремонт на улици, тротоари, подземна инфраструктура и на мостово съоръжение, изграждане на кръгово кръстовище, и подмяна на улично осветление с енергийно ефективно. С всички дейности и резултати може да се запознаете тук https://bit.ly/3IhPwI4.

Партньорите ПГТОЛП и ПГАС участват в концепцията с проектни предложения за повишаване на експлоатационните и енергийни характеристики на училищните сгради, закупуване на училищни автобуси/електробуси и създаване на условия за провеждане на дуално обучение. В ПГАС е планирано изграждане на спортна площадка за игра на футбол, а в ПГТОЛП създаване на учебен полигон за учебна практика.

В концепцията, Община Добричка планира прилагането на мерки за енергийна ефективност на сградата на общинската администрация, с което ще се постигне икономически (икономия на разход) и екологичен ефект (енергия от възобновяеми източници). Община Търговище участва в концепцията с четири проекта, включващи благоустрояване на два градски терена с детски площадки и места за паркиране, както и рехабилитация на улици.

В края на обществените обсъждания, присъстващите подкрепиха двете концепции, без възражения и препоръки.

Всеки заинтересован може до 20 март 2024 г. да подкрепи или изрази мнение за двете концепции чрез попълване на онлайн анкети на следните линкове: за концепцията на СУ „Д. Талев“ https://forms.gle/H3ces5U5cErHAEMN6, а за концепцията с водещ партньор Община град Добрич https://forms.gle/134dUrAJw4oC1vdc6. Също така могат да се изпращат препоръки, възражения, предложения или коментари за реализацията на концепциите на електронната поща на Областен информационен център – Добрич: oic_dobrich@abv.bg

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg