ОИЦ-ШУМЕН ПРОВЕДЕ ОБЩЕСТВЕНИ ОБСЪЖДАНИЯ НА ДВЕ КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ В ОБЩИНА СМЯДОВО

Областен информационен център – Шумен, като част от Звеното за публични консултации към РСР на Североизточен регион, проведе публично обсъждане  на две Концепции за интегрирани териториални инвестиции. В обществената дискусия, която се проведе в залата на "Музеен комплекс" гр. Смядово, се включиха представители на партньорите и в двете концепции - зам.-областен управител на Област Шумен - Нели Георгиева, инж.  Янко Йорданов - кмет на Община Велики Преслав, Иванка Петрова - кмет на Община Смядово, Ганка Георгиева - зам. кмет на Община Дългопол, кметове на населените места в община Смядово, представители на Читалищата, НПО, граждани и други заинтересовани лица. 

Първата концепция - „Приключения и отдих в долината на река Камчия“ – създаване на интегриран туристически продукт в устойчива околна среда с водещ партньор Община Смядово бе представена от зам.-кмета Димитрина Маринова. Концепцията предвижда създаване на интегриран туристически продукт, който включва седем тематични маршрута на територията на общините Велики Преслав, Върбица, Смядово и Дългопол. Изборът четирите съседни общини по поречието на река Камчия да формират общ туристически район е обоснован не само от техните географски, демографски и икономически характеристики, но и от изключителната възможност да допълват взаимно ресурсите си и да създадат уникални, иновативни и разнообразни атракции. Предвижда се изграждане на мрежа от информационни центрове, дигитализация на дестинацията, активен маркетинг и реклама и мерки за насърчаване развитието на местните забележителности. За осигуряване на човешки ресурси и качествено туристическо обслужване е включен проект за обучение на кадри и създаване на реални работни места в туризма. Предвижда се комбинираната концепция да получи финансиране от три програми: „Развитие на регионите“, „Развитие на човешките ресурси“ и „Околна среда“. Общата стойност на предвидените дейности в настоящата концепция е 10 523 500 лв.

Втората концепция - "Устойчива мобилност и равен достъп до качествено здравеопазване, образование и обществени услуги" с водещ партньор Община Велики Преслав предвижда съвкупност от мерки и дейности за осигуряване на устойчива географска мобилност, мобилни здравни услуги и образование в общините Велики Преслав, Върбица, Смядово и Дългопол.  Концепцията предвижда осигуряване на обществен транспорт от населените места в община Смядово и община Върбица до административния център – град Велики Преслав. Включени са и дейности за закупуване на съвременна медицинска апаратура и оборудване за сърдечно-съдови заболявания на МБАЛ - Велики Преслав. Населението в малките отдалечени населени места на общините - партньори ще получи достъп до здравни услуги и профилактични прегледи с мобилен медицински кабинет. Болницата и мобилния кабинет ще бъдат оборудвани с телемедицина за диагностика и дистанционни медицински услуги. Ще бъде изградена телевръзка за диагностика, консултации и дистанционни услуги между болницата, личните лекари и мобилния кабинет. За осигуряване на равен достъп до качествено образование в концепцията за ИТИ е включен и проект за образователна мобилност, десегрегация и превенция на дискриминацията на уязвими групи ученици. Дейностите, включени в концепцията са разпределени между Програма "Развитие на регионите", Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Програма „Образование“ и са с обща стойност 2 620 000 лв. Най-голям принос ще има Програма "Развитие на регионите", по която предвиденото финансиране е в размер на 1 730 000 лв.

В края на обществените обсъждания присъстващите изразиха задоволството си от представените концепции и заложените в тях дейности. Всички  подкрепиха  двете концепции, без възражения и препоръки.

Всеки заинтересован може до 14 март 2024 г. да подкрепи или изрази мнение за двете концепции чрез попълване на онлайн анкети и да направи препоръки и/или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ – Шумен: oic_shumen@abv.bg.