ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ В СИЛИСТРА НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (КИТИ) С ВОДЕЩ ПАРТНЬОР ОБЩИНА СИЛИСТРА

В залата на Общински съвет Силистра се състоя публична дискусия по КИТИ №BG16FFPR003-2.001-0041 „Грижа за хората чрез осигуряване на транспортна свързаност, достъп до качествени публични (образователни и социални) услуги, подобряване на градската среда, култура и туризъм, балансиращи и насърчаващи междупоколенческата и междуетническа равнопоставеност в общините Силистра и Тутракан“ с водещ партньор Община Силистра. Събитието бе организирано от Областен информационен център (ОИЦ) – Силистра като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) за Северен централен регион за планиране (СЦР). Участие взеха г-н Александър Сабанов – кмет на Община Силистра, г-н Димитър Трендафилов – председател на Общински съвет Силистра, партньорите в концепцията, общински съветници, както и различни заинтересовани страни от широката общественост. По време на събитието бяха представени отделните проекти, които са все още идеи и предстои да преминат последваща оценка.

Концепцията съдържа 9 проекта и е разработена с мисъл за населението на общините Силистра и Тутракан – в ученическа, трудоспособна и пенсионна възраст. Включени са мерки и дейности за обновяване на градската среда, образователната и културната инфраструктура с облагородени прилежащи дворни пространства, както и за въвеждане на съвременни форми на експониране на паметниците на културното наследство в община Тутракан с цел привличане на повече туристи в региона. Инвестициите в градската среда целят подобряване облика на града и качеството на живот, надграждане и постигане на синергичен ефект по вече изпълнени инвестиции в тази сфера на територията на община Силистра, като същевременно се подобрява и свързаността със съседните общини и региони. Предвидени са и мерки в сферата на образованието с цел превенция и недопускане на дискриминация в образователните институции, както и дейности за развитие на дуалната система на обучение.

Включените идеи са за: Основен ремонт на СУ „Никола Йонков Вапцаров“ гр. Силистра; Изграждане на зелена градска среда в междублокови пространства; Реконструкция и рехабилитация на улици; Изграждане на социална инфраструктура; Основен ремонт в сградата на Етнографски музей – гр. Силистра; Разработване на система за осветление в паркова площ на Мемориален комплекс „Тутраканска епопея“ гр. Тутракан; Основен ремонт на път Айдемир - Силистра – Калипетрово; Мерки и дейности, насочени към десегрегация в училища; Развитие на дуалната система в професионалните гимназии в Дулово и Ситово.

По време на работната дискусия постъпиха предложения и бяха направени коментари по изпълнението на така предложените дейности. Заинтересовани граждани отправиха препоръки за повече зелени пространства в градската среда и при възможност да бъде запазен историческия облик на града. Проектирането и строителството на пътища и улици да бъде с мисъл за осигуряване на по-голяма безопасност за всички участници в движението и особено за пешеходци и велосипедисти. Изказани бяха и мотиви в подкрепа на дълго чакания основен ремонт на СУ „Никола Йонков Вапцаров“. Всички присъстващи се съгласиха, че е необходима още по-добра комуникация при осъществяването на проекти и с по-широко участие на гражданите в процеса.

На обществени обсъждания подлежат всички концепции, които са преминали успешно първи етап на оценка за административно съответствие и допустимост (АСД), като паралелно с втората оценка са организирани и публични дискусии за проучване на нагласите и измерване на общественото одобрение по местните концепции. Целта на консултациите е да бъде осигурено участието на местните общности в процеса на подбор, като мненията и коментарите да бъдат представени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район за планиране, който да ги вземе под внимание преди да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

В срок до 22 март всички заинтересовани лица имат възможност да се запознаят с КИТИ и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да подкрепят/не подкрепят концепцията и да направят коментари или възражения.

Презентация: https://docs.google.com/presentation/d/1s_CPFpxMLA4XbA71IDrVAkL4q05bRCqc1PRrDZBImA0/edit#slide=id.g2bc9aa0bbe7_1_75

Анкета:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSenWx4hKYpwTi-oWqvGZTJs3jKSjw2E2YPyUEEEaZT5XWh8VA/viewform