ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД СЕ ВКЛЮЧИ В КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ „ЕВРОПА НА БАЛКАНИТЕ: ОБЩО БЪДЕЩЕ“

Българска телеграфна агенция проведе регионална конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ днес в Благоевград. По време на събитието бяха дискутирани новостите за програмен период 2021 – 2027 г. и постигнатите резултати през предходния период 2014 – 2020 г. Участие в конференцията взе и управителят на Областен информационен център – Благоевград Бисер Младенов, който представи актуална информация за европейските средства, инвестирани в различни сектори на икономиката и обществения живот на територията на областта.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Проектът си поставя за цел да предоставя информация и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване на Европейския съюз, както и да представя резултатите на местно ниво и изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз. Сред целите са по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително и на Балканите, както и повече осведоменост за проекти, финансирани от ЕС чрез кохезионната политика. 

„Кохезионната политика не е само въпрос на икономика и политика. Това е въпрос на обща визия за напредъка и влиянието на цяла Европа“, каза по време на откриването областният управител на Благоевград Мария Димова.

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев пък обърна внимание на постигнатото благодарение на европейските средства през последните години – съвременни социални услуги, модерна транспортна, градска и образователна инфраструктура, по-добър административен капацитет и по-конкурентоспособни предприятия. 

Участие в конференцията на БТА взеха още представители на Управляващи органи на програмите с европейско финансиране, заместник – директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Альоша Даков, изпълнителният директор на Сдружението на Югозападните общини Любица Томова, заместник – кметът на община Симитли Маруся Филатова, евроексперти от общините Сандански, Банско и Петрич. 

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com