ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ДВЕ КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЩИНА ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

При голям обществен интерес в залата на Общински съвет Велики Преслав се състоя представяне и публично обсъждане на две концепции за интегрирани териториални инвестиции. На срещата присъстваха представители на партньорите, граждани и заинтересовани лица. 

Концепцията за "Устойчива мобилност и равен достъп до качествено здравеопазване, образование и обществени услуги" бе представена от водещия партньор Община Велики Преслав. В нея се предвиждат съвкупност от мерки и дейности за осигуряване на устойчива географска мобилност, мобилни здравни услуги и образование в общините Велики Преслав, Върбица, Смядово и Дългопол. Включени са дейности за закупуване на съвременна медицинска апаратура и оборудване за сърдечно-съдови заболявания на МБАЛ - Велики Преслав. Населението в малките отдалечени населени места на общините - партньори ще получи достъп до здравни услуги и профилактични прегледи с мобилен медицински кабинет. Болницата и мобилния кабинет ще бъдат оборудвани с телемедицина за диагностика и дистанционни медицински услуги. Общопрактикуващите лекари - партньори в концепцията също ще кандидатстват с проекти за телемедицина и съвременно медицинско оборудване. Ще бъде изградена телевръзка за диагностика, консултации и дистанционни медицински услуги между болницата, личните лекари и мобилния кабинет. За осигуряване на равен достъп до качествено образование в концепцията за ИТИ е включен проект за образователна мобилност, десегрегация и превенция на дискриминацията на уязвими групи ученици. Дейностите, включени в концепцията са разпределени по Програма "Развитие на регионите", Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Програма „Образование“ и са обща стойност 2 620 000 лв. Най-голям принос ще има Програма "Развитие на регионите", по която предвиденото финансиране е в размер на 1 730 000 лв.

Втората концепция „Приключения и отдих в долината на река Камчия“ – създаване на интегриран туристически продукт в устойчива околна среда, с водещ партньор Община Смядово, предвижда създаване на интегриран туристически продукт, който включва седем тематични маршрута на територията на общините Велики Преслав, Върбица, Смядово и Дългопол. Включени са инвестиции по изграждане на мрежа от информационни центрове, дигитализация на дестинацията, активен маркетинг и реклама. Създаването на интегриран туристически продукт изисква цялостно подобряване на туристическата инфраструктура и атракции. В тази връзка са предвидени инвестиции във всяка от общините за съхранение на природното наследство, общодостъпна дребномащабна инфраструктура и мерки за насърчаване развитието на местните забележителности. За осигуряване на човешки ресурси и качествено туристическо обслужване е включен проект за обучение на кадри и създаване на реални работни места в туризма. Четирите общини попадат в райони със значителен потенциален риск от наводнения за река Камчия. Това обосновава мерките за превенция на риска от наводнения в населени места на туристическата дестинация. Концепцията е комбинирана и ще получи финансиране от три програми: „Развитие на регионите“, „Развитие на човешките ресурси“ и „Околна среда“. Общата стойност на предвидените дейности в настоящата концепция е 10 523 500 лв.

По време на публичното обсъждане, присъстващите изразиха одобрението си за концепциите, както и мнения относно ползотворния ефект от изпълнението на заложените дейности. Всички мнения и предложения ще бъдат обобщени в доклад от експертите в звеното за публични консултации към ОИЦ - Шумен и представени на широкия състав на РСР.

Освен чрез попълване на онлайн анкети за съответните КИТИ, всяко заинтересовано лице или страна, може да изрази своето мнение и да направи препоръки и/или възражения, които да изпрати на електронната поща на ОИЦ – Шумен oic_shumen@abv.bg (най-късно до 17:00 ч. на 14.03.2024 г.).