ОИЦ-Добрич проведе обществено обсъждане на концепция на Агенция „Пътна инфраструктура“

На 12 март 2024 г., в сградата на Община Генерал Тошево, екипът на Областен информационен център – Добрич, като част от Звеното за публични консултации към РСР на Североизточен регион проведе публично обсъждане на концепцията BG16FFPR003-2.001-0028 “Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Добрич“ на Агенция „Пътна инфраструктура“. В срещата участваха Валентин Димитров, кмет на Община Генерал Тошево, Николина Чапанова, директор на дирекция „Изпълнение на проекти по ОП Региони в растеж 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“, Марияна Пасева, началник отдел „Административно обслужване“ в Областно пътно управление - Добрич, местни кметове и кметски наместници, общински експерти и граждани.

В концепцията е планирано рехабилитиране на 29,54 км третокласни пътища от републиканската пътна мрежа на територията на община Генерал Тошево. Предвижда се ремонт на 11,77 км от път III-2903 „гр. Генерал Тошево - с. Къпиново - с. Изворово - с. Красен - с. Росица - с. Лозница“ (в участъка Генерал Тошево –  Изворово) и 17,77 км от път III-2904 „с. Захари Стояново - с. Дуранкулак“ (в участъка Кардам – Спасово). Общата индикативна стойност на проектите, включени в концепцията е 61 603 856 лв., които ще бъдат осигурени от Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., при одобрение на концепцията.

Реализацията на концепцията ще допринесе за постигането на устойчива и безопасна мобилност, подобряване на свързаността и достъпността в региона. Планираните инвестиции ще доведат до безопасна инфраструктура, устойчива мобилност на населението, увеличаване на инвестициите в региона, създаване на нови работни места, намаляване на отделянето на вредни емисии на парникови газове и възможност за по-голям избор на местното население до здравни и образователни услуги; както и стимулиране развитието на културния и морски туризъм. Изпълнението на проектните дейности ще подпомогнат и развитието на трансграничното сътрудничество чрез подобряване на достъпа до ГКПП Дуранкулак и ГКПП Йовково.

В края на общественото обсъждане, присъстващите подкрепиха концепцията и подчертаха важността от изпълнението на проектните дейности.

Линк към презентация на концепцията: https://bit.ly/42ZywQm

Всеки заинтересован може до 20 март 2024 г. да подкрепи или изрази мнение за концепцията чрез попълване на онлайн анкета на следния линк: https://forms.gle/qSTmd47o4LSdveRQ9. Също така могат да се изпращат препоръки, възражения, предложения или коментари за реализацията на концепциите на електронната поща на Областен информационен център  - Добрич: oic_dobrich@abv.bg

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg