ОИЦ-ТЪРГОВИЩЕ ПРОВЕДЕ ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИИТЕ ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ГРАДСКА СРЕДА В ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ

Областният информационен център – Търговище проведе, на 12.03.2024 г., публични консултации за Концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за обновяване на градската среда в община Търговище. В зала 74 на Община Търговище бяха представени КИТИ: BG16FFPR003-2.001-0106 „Устойчиво развитие на територията, обновяване и модернизация на градската среда в град Търговище“ на Община Търговище и BG16FFPR003-2.001-0126 „Икономика и мобилност в интерес на хората “ на Община Добрич, в която партньор е и Община Търговище.

В консултациите взеха участие кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, който представи проектните идеи; зам.-областният управител Димитър Станев; представители на областната и общинската администрации; на бизнеса; неправителствения сектор; синдикатите, граждани и медии. В обсъждането се включиха и представители на Партньорите на Община Търговище в КИТИ: НАП; „Общински пазари“ и Регионален исторически музей.

Концепцията „Устойчиво развитие на територията, обновяване и модернизация на градската среда в град Търговище“ е на прогнозна стойност 33,8 млн. лв. В нея са включени обекти, в които се предвиждат инвестиции по Програма „Развитие на регионите“: цялостно обновяване на зони от града; спортни зала и комплекси; околоблокови пространства; улици и общински пътища.

Г-жа Светла Върбева, зам.-директор Териториалната дирекция на НАП-Варна, Партньор в КИТИ, представи планираните дейности за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на офиса в Търговище. Директорът на Регионалния исторически музей, г-жа Магдалена Жечева, обоснова необходимостта от реновиране на сградата на Музейния образователния център, който се помещава в Свещаровата къща. В обсъждането, с конкретна информация за предложените в КИТИ инвестиции, се включи и управителят на „Общински пазари“ Неждет Шабан, който презентира проекта за цялостно обновяване на зоната на кооперативния пазар в Търговище.  

Кметът на Търговище, д-р Димитров, представи също и КИТИ „Икономика и мобилност в интерес на хората“, с Водещ кандидат Община Добрич, в която Община Търговище е Партньор. В нея са предвидени инвестиции в околоблокови пространства и улична мрежа в град Търговище на стойност 9,1 млн. лв.

Д-р Димитров прикани гражданите да продължат да участват активно във формирането на местните политики с предложения за бъдещи инвестиции в отделните направления на градската среда, икономиката, образователната, социална и културна инфраструктура, както и в мерки за околната среда, които да бъдат обект на следващо кандидатстване.   

По време на представянето и обсъждането участниците попълниха анкети за двете концепции, в които отразиха подкрепата си и евентуални предложения по проектните идеи. Те ще бъдат отразени в доклада за проведените публични консултации, който ОИЦ-Търговище ще изготви, като задължителна част от обсъжданията.

Презентациите и онлайн анкетите за концепциите  са достъпни на уебсайта на ОИЦ-Търговище: https://oic-trg.bg/; „Документи ИТИ 2021 – 2027“- „Списък комбинирани концепции за ИТИ, които отговарят на критериите за административно съответствие и допустимост – Търговище, Североизточен регион“.

Мнения и препоръки може да се изпращат и на имейла на ОИЦ-Търговище, който е част от Звеното за публични консултации към РСР – Североизточна България: oic_targovishte@abv.bg.

Материалите  от провежданите консултации се публикуват също на фейсбук страниците на ОИЦ: https://www.facebook.com/oictargovishte и на Община Търговище.