ОБЛАСТНИЯТ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР-РУСЕ, КАТО ЧАСТ ОТ ЗВЕНОТО ЗА ПУБЛИЧНИ КОНСУЛТАЦИИ КЪМ РСР НА СЕВЕРЕН ЦЕНТРАЛЕН РЕГИОН, ПРОВЕДЕ ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ В ОБЩИНА РУСЕ НА КОНЦЕПЦИИТЕ ПРЕМИНАЛИ АСД, КОИТО ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ РУСЕ.

Областният информационен център-Русе, като част от звеното за публични консултации към РСР на северен централен регион, проведе публично обсъждане в община Русе на концепциите преминали АСД, които ще се изпълняват на територията на област Русе. В събитието се включиха зам.-кмета на община Русе г-жа Златомира Стефанова,  представители на община Русе и община Сливо поле, РУО-Русе, директори на професионални гимназии, служители на ГДПБЗН-Русе, представители на неправителствения сектор, бизнес и други заинтересовани страни, които бяха запознати с видовете дейности, предвидени за изпълнение по КИТИ.

Концепция „Прилагане на интегриран териториален подход в Община Русе чрез Концепция за интегрирани териториални инвестиции в партньорство с Община Сливо поле и Общински Транспорт Русе ЕАД“ с водещ партньор община Русе включва девет проектни идеи на 3 партньора, сред които Община Русе, община Сливо поле и Общински автотранспорт Русе ЕАД. Предвижда се финансирането да бъде осигурено от две програми – „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Дейностите, които се предвижда да се изпълняват са: изграждане  на Мултифункционален център за деца и младежи от уязвими групи, закупуване на 2 бр. екологично чисти електрически автобуси, които да обслужват линията Русе-Гюргево, основен ремонт на пътя Николово-Червена вода, изграждане на комплексен панорамен велосипеден маршрут с инфраструктура за туристически атракции  „ЕвроВело6ˮ, изграждане на реплика на „ Римска гробница мавзолей ˮ в землището на с. Бабово, община Сливо поле, цялостен ремонт на сградата на Русенската художествена галерия, създаване и промотиране на общ културно-исторически туристически продукт „ Култура, природа и история ˮ Русе - Сливо поле и Облагородяване на зелена зона за отдих и обновяване на спортно игрище и детска площадка в междублоково пространство жк „ Чародейка ˮ.  Общата стойност на всички инвестиции е 29 759 000 лв.

В концепция „Обединена общност за интегрирано развитие на териториите Две могили, Иваново, Русе“, където кандидат е Сдружение „Развитие на социалния капитал“ е предвидено изграждане  на Туристически информационен център „ Орлова чука“,  организиране на еко фестивал, популяризиране на къщата музей на Филип Тотю, създаване на нов туристически веломаршрут "По пътя на войнишките паметници в община Русе, Иваново и Две могили, организиране на фестивал „Децата на Поломието – Празник под манастира “, както и международен етнофестивал на долмата. По Програма „Образование“ сдружението ще развива дуално обучение в професионалното образование в четири русенски училища- ПГТ, ПГДВА, ПГПТ и ПГРКК. Концепцията предвижда и интеграция на маргинализирани общности като ромите чрез подкрепа за подобряване достъпа до заетост и противодействие на дискриминацията и мерки за преодоляване на негативните стереотипи и нагласи в общностите на териториите на общините Две могили и Иваново. Общата стойност на всички инвестиции е 2 567 850 лв.

Концепция „Национална концепция за създаване на основни пунктове за управление на реагирането при възникване на широкомащабно бедствие от сеизмичен характер“ с кандидат ГДПБЗН-МВР има заложени за изпълнение две дейности на територията на СЦР, като по дейност 1 ще се извърши архитектурно заснемане и обследване на сградите обхванати по проекта, а по дейност 2 ще се направи конструктивно и сеизмично укрепване и въвеждане на мерки за ЕЕ на сгради . За Русе това е сградата на ГДПБЗН на бул. България №300. Стойността на инвестиция за СЦР е 34 973 252 лв.

По време на публичното обсъждане присъстващите изразиха одобрението си, както и мнения относно ползотворния ефект от изпълнението на концепцията. Те ще бъдат обобщени в доклад и представени на широкия състав на РСР, който да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция за северен централен регион и да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

Презентация и анкета на концепцията на община Русе можете да намерите на следния линк: https://www.eufunds.bg/bg/oic/event/15000

 

Презентация и анкета на концепцията на Сдружение „ Развитие на социалния капитал „ можете да намерите на следния линк: https://www.eufunds.bg/bg/oic/event/15003

Презентация и анкета на концепцията на ГДПБЗН-МВР можете да намерите на следния линк: https://www.eufunds.bg/bg/oic/event/15001

Областен Информационен Център – Русе: тел.: 082/ 506 899, e-mail: oic_ruse@abv.bg;

адрес: пл. „Свобода“ 4,  страница във FB: Областен информационен център - Русе