Обществени обсъждания в Габрово на концепции за интегрирани териториални инвестиции с водещ партньор Община Габрово

На 11 март 2023 г., в зала Ритуална на Община Габрово екипът на Областен информационен център – Габрово, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) за Северен централен регион за планиране (СЦР) проведе обществени обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) с водещ партньор Община Габрово. Участие в срещите взеха представители на ръководството и експертния състав на Община Габрово, на други публични организации, бизнес, граждани и неправителствени организации.

Маринела Събева, управител на ОИЦ - Габрово запозна присъстващите с планираните дейности в концепциите и етапите на тяхната оценка, като подчерта важността на публичните обсъждания за по-нататъшната им оценка и приоритизиране за финансиране.

Първа бе представена концепция № BG16FFPR003-2.001-0075 „Габрово - център на иновации, образование и предприемачество“ с общ размер на исканата безвъзмездна финансова помощ (БФП) в размер на 23 300 000 лв. и водещ партньор Община Габрово.

Дейностите включват преустройството на сградата на бившето училище „Радион Умников“ в Център за дигитални умения и иновации, създаване на иновационна зона с „Къща на бъдещето“ в Технически университет - Габрово, създаване на споделено пространство "Шести участък" и обучения в области като ИКТ, дигитални умения, роботика, виртуална реалност и творчески индустрии.

Концепцията прилага интегриран подход, базиран на местните специфики на област Габрово, с цел изграждане на „иновационна долина“ и ефективно използване на потенциала на цялата територия на СЦР за развитие на индустрията, иновациите и човешкия капитал. Тя се осъществява с партньорството на местни власти, академична общност и водещи иновативни компании в Габрово и региона и цели преодоляване на икономическите и демографските предизвикателства и постигане на икономически растеж.

По тази концепция присъстващите изразиха своята подкрепа без възражения и препоръки.

Линк към презентация и анкета на КИТИ № BG16FFPR003-2.001-0075 „Габрово - център на иновации, образование и предприемачество“:

https://www.facebook.com/oic.gabrovo/posts/pfbid023jtXL9hU6KTWzrd9UxLtZV89UeYrc7SM6YEGyNPiYehFNvE4KnQzTiRttmkw5SPjl

Анкета: https://forms.gle/ErQHdNzyhUA326Bu7

Програмата на срещата продължи с представяне на втората концепция с водещ кандидат Община Габрово № BG16FFPR003-2.001-0112 „Брегове на съвремието - комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово и Пловдив“ с общ размер на заявената БФП 87 963 375,61 лв. В нея са планирани дейности за устойчивото и интегрирано развитие, цялостна трансформация на градски пространства в Габрово и Пловдив, подкрепа за творчески изяви, икономическо, културно и социално развитие. Включени са инвестиции в 5 обекта, които ще бъдат финансирани от 4 програми, в партньорство с 15 организации от 4 общини.

Концепцията предвижда създаване на Център "Кристо и Жан-Клод" чрез преустройство и ремонт на бившия Текстилен техникум в Габрово, обновяване на Музей "Дом на хумора и сатирата" и Спортна зала "Орловец" в Габрово, благоустрояване на крайречната зона на р. Янтра в Габрово, основен ремонт и благоустрояване на кино Космос и облагородяване на южния бряг на река Марица в Пловдив, инвестиции в развитие на уменията, социално включване и насърчаване на заетостта.

Интегрираният характер е обусловен от синергичният ефект на инвестициите, които водят до ефективно и функционално подобряване на ключови урбанизирани зони. Комбинирането на спортна, развлекателна, културна и икономическа функционалност на територията на Габрово ще допринесе за подобряване качеството на живот и възможностите за споделено съпреживяване на пространствата, единството на завършения облик, цялостна промяна, ревитализация и създаване на функционални връзки между заинтересованите страни. С реализирането на концепцията в Пловдив ще се даде възможност за обединяване и допълване на сградите за култура в централната градска част, за провеждането на събития от разнообразен характер в партньорство с други организации, включително и Габрово.

Присъстващите изразиха подкрепа за концепцията, като споделиха препоръки, свързани с необходимостта от съгласуване на проектните действия с хората, живеещи в близост до обектите включени в проектите, с оглед постигане на максимален удовлетворителен ефект от инвестициите във функционалната зона.

Линк към презентация и анкета на КИТИ № BG16FFPR003-2.001-0112 „Брегове на съвремието - комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово в Пловдив“:

Презентация: https://www.facebook.com/oic.gabrovo/posts/pfbid02hCd8nzWaAWkxQdyz28MWHbxTRaTHWhsUVe8EKQDc6Gs2miMnVmgcBdEJjNKFko1Ml

Анкета: https://forms.gle/tFJSxie2zmstHehQ7

На обществени обсъждания подлежат всички концепции, които са преминали успешно първи етап на оценка за административно съответствие и допустимост. Мненията и коментарите, събрани чрез анкети по време на срещите и онлайн ще бъдат предоставени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район за планиране.

В срок до 22 март 2024 г. освен чрез създадените анкетни форми, препоръки и възражения по концепциите могат да се подават на електронната поща на Областен информационен център – Габрово: oic@gabrovo.bg

ОИЦ – Габрово  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.