МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА СИГНАЛИ ЗА КОПУПЦИЯ ПРЕДСТАВИХА В БЛАГОЕВГРАД СЛУЖИТЕЛИ НА МВР

Знаете ли, че можете да подавате сигнали за извършени престъпления, корупционно поведение, злоупотреби с власт или други незаконосъобразни действия и бездействия на служители на Министерство на вътрешните работи и то през телефона си?

Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР създаде мобилно приложение за подаване на сигнали за нарушения от страна на служители на министерството, базирано на операционни системи iOS и Android. Приложението е създадено в рамките на проект „Превенция и противодействие на корупцията“, финансиран в рамките на програма „Вътрешни работи“ на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2020 г.

Приложението „Сигнали за корупция – МВР“ беше представено днес в Благоевград от служители на дирекция „Вътрешна сигурност“. За да го ползвате, трябва да изтеглите приложението на телефона си, да се регистрирате и да подадете сигнал, в момента, в който забележите нередност. Приложението Ви дава възможността да останете анонимен, а към сигнала може да се добавят снимки и видео.

Проект „Превенция и противодействие на корупцията“ се изпълнява от дирекция „Вътрешна сигурност“, в партньорство с главна дирекция „Национална полиция“ и е с бюджет 3 781 323,99 лева. С изпълнението му се цели повишаване на капацитета на българските органи в борбата с икономическите престъпления и корупцията, подобряване на методите за оценка на интегритета на полицейските служители, подобряване на техническия капацитет на ГДНП за превенция на корупцията в държавните институции.

Като част от дейностите по проекта, до момента служителите на дирекция „Вътрешна сигурност“ са преминали 24 обучения и 10 работни посещения за обмяна на опит в страни-членки на Европейския съюз. Разработен е нов софтуер и са доставени специализирани компютърни конфигурации и хардуер за работа в дирекцията. Разработени са методологии и инструменти за въвеждане на антикорупционни мерки и оперативни практики, създадено и мобилното приложение за подаване на сигнали за нарушения на служителите на МВР.

Всички дейности по проекта трябва да бъдат изпълнени до края на месец април 2024 г.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com