ДОМЪТ НА КУЛТУРАТА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е НАПЪЛНО ОБНОВЕН ПО МАЩАБЕН ПРОЕКТ

Напълно обновеният дом на културата в Гоце Делчев вече е отворен за творчески занимания и прояви на жители и гости на града. Сградата е изцяло ремонтирана по проект „Обновяване и модернизация на Дом на културата „Пейо Яворов“ град Гоце Делчев“, финансиран чрез комбинирана подкрепа – безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и от финансов инструмент, осигурен от Фонд за градско развитие Юг. Общата стойност на проекта е 8 465 058.45 лева.

По време на заключителна пресконференция екипът по проекта представи изпълнените дейности и постигнатите резултати. В рамките на проекта са извършени строителни дейности по цялостно обновяване на сградата и помещения в нея. Въведени са мерки за енергийна ефективност, възстановени и изградени са всички системи, свързани с осигуряване на безопасност по време на провеждане на културните мероприятия и представления. Доставени, монтирани и инсталирани са и модерни системи за озвучаване и акустика, ефектно осветление, сценична механизация и др. в залите на културната институция. Изградена е и достъпна архитектурна среда за хора с увреждания до всички нива и помещения в Дома на културата. В коридорите и фоайетата на сградата са подредени картини, съхранявани през годините във фонда на читалище „Просвета – 1865 г.“.

Сградата на Дома на културата в Гоце Делчев е построена преди повече от 40 години и в изграждането ѝ с доброволен труд, материали и всякаква подкрепа е участвало активно местното население. „Искаме всичко това, което е изградено преди години с много любов от хората, да се съхрани и за следващите поколения. Сега го обновихме и ремонтирахме, като то се превърна в един истински модерен и уютен Дом на културата. Много важно е от тук нататък, направеното да се пази“, каза кметът Владимир Москов.

След официалната церемония по откриване на обновената сграда гостите имаха възможността да разгледат ремонтираните зали и да присъстват на демонстрация на новите звукови и осветителни системи, с които разполага напълно ремонтираната сцена в голямата зала на Дома на културата в Гоце Делчев.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com