ОИЦ – Велико Търново проведе обществени обсъждания на одобрени Концепции за интегрирани териториални инвестиции за територията на региона

Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново проведе поредица от обществени обсъждания на одобрени Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за територията на област Велико Търново, които успешно са преминали етапа на проверка за Административно съответствие и допустимост (АСД).

На 11 март 2024 г. в Община Стражица се проведе обществено обсъждане на комбинирана Концепция за интегрирани териториални инвестиции BG16FFPR003-2.001-0030 „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на СЦР, Област Велико Търново“, с кандидат Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която кандидатства за отпускане на безвъзмездна финансова помощ в размер на 51 532 000 лв. Концепцията предвижда подобряване и модернизация на републиканската пътна мрежа на територията на четири общини – В. Търново, Г. Оряховица, Лясковец и Стражица.

На 12 март 2024 г. ОИЦ - Велико Търново организира обществено обсъждане на Концепция „Устойчив икономически растеж и индустриална инфраструктура“ в гр. Свищов и гр. Полски Тръмбеш. Водеща организация в концепцията е Община Свищов, като заложените дейности обхващат и териториите на общините Полски Тръмбеш и Ценово. Общият размер на БФП за концепцията е 41 311 000 лв. Основната цел е постигане на устойчив икономически растеж чрез изграждане на индустриален технологичен парк, инвестиции в нови, по-високотехнологични дейности, подпомагане на предприемачеството, насърчаване към кръгова икономика и младежка заетост, повишаване на знанията и уменията на заети лица в местни предприятия.

На 13 март 2024 г. Областен информационен център – Велико Търново проведе обществено обсъждане в гр. Елена на комбинирана Концепция за интегрирани териториални инвестиции BG16FFPR003-2.001-0073 „Обособяване на Старопланински хъб от рекреационни зони за устойчив туризъм и зелени пространства за културни и социални иновации“, с кандидат Туристическо дружество „Трапезица 1902“ – В. Търново. С концепцията се кандидатства за финансиране в размер на 2 879 000 лв. Целта е подобряване на зелената инфраструктура, жизнената среда и качество на живот в общините Велико Търново, Елена и Лясковец, чрез обособяване на рекреационни зони за устойчив туризъм и зелени пространства за културни и социални иновации.

В гр. Лясковец на публично обсъждане бяха подложени комбинираните Концепции за интегрирани териториални инвестиции BG16FFPR003-2.001-0073 „Обособяване на Старопланински хъб от рекреационни зони за устойчив туризъм и зелени пространства за културни и социални иновации“ и BG16FFPR003-2.001-0030 „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на СЦР, Област Велико Търново“.

В обществените дискусии по места, проведени от ОИЦ – Велико Търново съгласно териториалния обхват на концепциите, участваха водещите кандидати и партньори, представители на местната власт, обществени и неправителствени организации, академичната общност, бизнеса, медии, заинтересовани граждани и др. Участниците в събитията изразиха подкрепата си за концепциите и очаквания позитивен ефект от реализацията на заложените в тях дейности, като споделиха и своите мнения и препоръки.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt