ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА В ОБЩИНА СМОЛЯН“ ПРЕДОСТАВЯ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ НА 380 ДУШИ ОТ 24 НАСЕЛЕНИ МЕСТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА СМОЛЯН

Териториалният обхват на предоставяните услуги в община Смолян е 24 населени места. Броят на потребителите, които до м. март са ползвали услугите е 378 човека/потребители са с решения на ТЕЛК, епикризи и други актуални медицински документи, лица над 54 г. /в невъзможност за самостоятелен живот/, възрастни в невъзможност за самообслужване и други уязвими групи/.

В момента ползвателите на здравно-социални услуги, лекарства и административни услуги са 342 човека, от тях 36 са отпаднали от програмата по различни причини.

Здравно-социалните услуги се предоставят от 79 домашни помощника, 6 работника доставки и 4 медицински специалисти, които работят по утвърден месечен график. Към всеки потребител подходът при предоставяне на услугите е индивидуален, в зависимост от потребностите и желанията на нуждаещите се хора описани в индивидуалния му здравно-социален план. При необходимост се предоставя информация на потребителите или близки от семейния кръг за социално-значими заболявания или при заявен интерес или желание допълнителни консултации със специалисти. С цел повишаване качеството на предоставяните услуги и професионалните умения периодично се провеждат индивидуални или групови супервизии, а темите се определят в зависимост от текущите потребности на заетите в предоставянето на здравно-социалните услуги/.

Екипът на проекта посещава ежемесечно потребителите на услугите в домовете им за извършване на контрол по изпълнението на задълженията на домашните помощници и медицински специалисти. Обсъждат се мнения и препоръки с потребителите относно качеството на предоставяните социални услуги и тяхното значение за нуждаещите се хора.

Чрез предоставянето на разнообразни здравно-социални услуги се разширяват възможностите от подкрепа на хората с увреждания и възрастни, зависими от грижа в домашна среда.

„Грижа в дома в община Смолян“ е проект, изпълняван от Община Смолян по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.001 "Грижа в дома" и финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 - 2027 г.