ЛОДКОСТОЯНКАТА В „КРАЙМОРИЕ“ ВЕЧЕ Е НАЙ-МОДЕРНОТО СЪОРЪЖЕНИЕ ЗА АКОСТИРАНЕ В РЕГИОНА

Лодкостоянката в бургаския квартал „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране на малки плавателни съдове в региона. За нуждите на пристана са осигурени 4 зарядни станции за електрически лодки, соларни панели за топла вода, водолазно оборудване, както и специална кофа за автоматично захващане на плаващите отпадъци и допълнителен понтон.

Внедряването на иновативните технологии превръща лодкостоянката в квартал „Крайморие“ в своеобразен хъб за електрически лодки, чрез щадящо околната среда намаляване на въглеродните емисии в атмосферата.

Осигуряването на новите съоръжения в кв. Крайморие е по проект „Подобряване на безопасността и условията на труд на рибарите, и модернизация на Лодкостоянка в акваторията северно от кв. 54, по плана на кв. Крайморие, Община Бургас“.

По същата отворена процедура за „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и лодкостоянки“, сектор „Инвестиции в съществуващи рибарски пристанища“ и сектор „Инвестиции насочени към изграждане и/или модернизация на лодкостоянки“ по Програма за морско дело и рибарство, община Бургас разработи идейни проекти за пристанище „Срафово“ и лодкостоянката при Ченгене скеле.

За пристана в „Сарафово“ са осигурени 12 броя понтонни кейове с дължина 12 и ширина 2,5 метра, 50 броя фингери и един пешеходен пасарел, верижен багер за почистване на отпадъци и водорасли, както и радиостанции за комуникация при извършване на различни дейности.

Лодкостоянката в Ченгене скеле е оборудвана с два нови понтона по 12 метра и 8 броя фингера, 9-метрова лодка, телескопичен челен товарач с прикачен инвентар, пароструйка, водоструйка, специализирано машинно оборудване за ремонтна работилница, бензинов преносим генератор за аварийно електроподаване и 10 радиостанции.

Чрез средства от Европейския фонд за морско дело и рибарство и републиканския бюджет е постигнато подобряване на условията на труд за рибарите, модернизация на рибарски пристанища и лодкостоянки, осъвременена база и устойчиви екологични решения в сектора.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.