Продължава процедурата по оценяване на концепциите за интегрирани териториални инвестиции

Широка обществена подкрепа получиха четирите концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) на обща стойност над 223,1 млн. лв., от които над 173,2 млн. лв. са за инвестиции в област Добрич. Това са КИТИ „Икономика и мобилност в интерес на хората“ с водещ партньор Община град Добрич, „Изграждане на зони за спорт и спортни площадки на открито в СУ "Димитър Талев" гр. Добрич“ на СУ "Димитър Талев", “Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Добрич“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Варна - град отворен към морето, културен, туристически, образователен и здравен център, с грижа за хората и двигател на устойчивото развитие на Североизточен регион“ с водещ партньор община Варна и участие на Община Шабла. Те са разработени по процедура BG16FFPR003-2.001 „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“, финансирана от програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

В град Добрич са планирани инвестиции за повишаване на сигурността и инвестиционна привлекателност на бизнес-зоните в града; за устойчива градска мобилност; енергийна ефективност и подобряване на образователната среда в ПГ по транспорт, обслужване и лека промишленост – Добрич и ПГ по аграрно стопанство – Добрич; подобряване условията за спорт в СУ "Димитър Талев"; саниране на сградата на Община Добричка.

Агенция „Пътна инфраструктура“ е планирала рехабилитиране на 29,5 км от републиканската пътна мрежа на територията на община Генерал Тошево. Община Шабла участва с два проекта за изграждане на дребномащабна туристическа инфраструктура в Селищно образувание „Кария“ и около природната забележителност „Скалния мост“ в с. Тюленово.

В периода 07-22 март 2024 г., екипът на Областен информационен център – Добрич, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Североизточен регион, съвместно с партньорите в КИТИ проведе четири публични обсъждания с местните общности в гр. Добрич, гр. Генерал Тошево и гр. Шабла. В срещите участваха представители на местната власт, образователни организации, бизнеса, граждани, медии и др., които подкрепиха разработените проектни идеи в концепциите и всички са на мнение, че реализацията на планираните инвестиции ще има принос в развитието на региона.

Над 2700 заинтересовани лица взеха участие в проведеното анкетиране за КИТИ, преминали първи етап на оценка. Не са получени съществени възражения, които да застрашат изпълнението на КИТИ.

Всички получени предложения и коментари ще се обобщят в доклад заедно с останалите три области от Североизточен регион за планиране, който ще бъде представен на широкия състав на РСР, за да го вземе под внимание при изготвянето на списъка с приоритизирани КИТИ, и одобрението на Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към Интегрираната териториална стратегия за развитие на Североизточен регион.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg