Публично обсъждане на Концепция за устойчив туризъм в община Дряново

На 22 март 2024 година в Дряново се проведе публично обсъждане на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) с входящ номер BG16FFPR003-2.001-0100, Регионалнен туристически продукт "Антично наследство и съвремие" на общините Трявна, Дряново и Габрово.

В обсъждането участие взеха заместник-кметът на Община Дряново, г-жа Диляна Джеджева, експерти по териториално и устойчиво развитие, представители на неправителствени организации и други заинтересовани страни.

Експертът Пенчо Койчев от Областния информационен център - Габрово представи планираните инвестиции, като подчерта важността от обществената подкрепа за успешната приоритизация и одобрение на концепцията.

Общата сума на заявената безвъзмездна финансова помощ за концепцията е 11 690 000 лева, с водещ кандидат Община Трявна и партньорството на Община Дряново, Община Габрово, Сдружение "Цветница", Фондация "Серендипия", ПГИТ "Рачо Стоянов" – Дряново и Сдружение "Бачо Киро" - туристическо дружество.

Туризмът в региона е насочен към три основни аспекта: развитие на туристическата инфраструктура, подобряване на чистотата и безопасността на околната среда, както и развитие на квалифицираните човешки ресурси. Интегрираният подход в реализацията на концепцията предоставя възможност за постигане на основните цели на инвестициите в туризма.

Инвестициите на Община Дряново в рамките на програма "Развитие на регионите" включват проектирането и изграждането на туристически пътеки "Виа ферата" и "Дряновска екопътека" в района на Дряновския манастир. Тези пътеки ще представляват различни атракции като алпийски тролей тип ZipLine, панорамни тераси, възстановяване на висящия пешеходен мост над ждрелото на река Андъка и други. Тяхното проектиране е с цел да предложат на туристите неповторими преживявания в община Дряново, като в същото време се подчертава богатството на природата и културното наследство на региона.

От своя страна Община Трявна е заложила в концепицията дейности по консервация и реставрация на археологически обект - тракийско светилище "Елова могила", изграждане на исторически парк на открито, както и изграждане на крайречна вело-алея с цел привличане на туристи.

За формиране на единен туристически продукт и подобряване на маркетинговата стратегия, общините Трявна, Дряново и Габрово планират съвместно провеждане на маркетингово проучване и разработване на специфични туристически маршрути.

По програма "Развитие на човешките ресурси" концепцията търси подкрепа за социалните предприятия и младите предприемачи чрез обучения, менторство и финансова помощ.

По програма "Околна среда" са включени дейности по почистване и укрепване на речните корита на реките Тревненска и Дряновска, които ще спомогнат за опазване на околната среда и природните ресурси.

Всички присъстващи на публичното обсъждане изразиха подкрепа за концепцията и желание за насърчаване на туризма, както и разработване на нови туристически маршрути и продукти.

 

За допълнителна информация, моля, свържете се с експертите от ОИЦ – Габрово като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен регион (СЦР) на телефон: 066/807 222