С европейски средства облагородяват две села в община Павликени

В две населени места в община Павликени бе даден старт на дейностите по рехабилитация на обществени зелени площи и изграждане на детски площадки. Заложените дейности са по проект „Рехабилитация на обществени зелени площи, детски площадки и площадно пространство в населените места на община Павликени – с. Вишовград и с. Димча“, финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез Подкрепа за местно развитие по LEADER, процедура на Местна инициативна група „Павликени – Полски Тръмбеш“, мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. Средствата за реализиране на целия проект възлизат общо на 182 316 лева с ДДС.

В с. Вишовград ще бъде рехабилитирана съществуващата зелена площ в центъра на селото и извършен ремонт на съществуваща детска площадка. Строително-монтажните работи в с. Вишовград са на стойност 98 507 лева, като от тях 66 594 лв. са безвъзмездна финансова помощ от ПРСР, а съфинансирането от бюджета на Община Павликени е в размер на 31 913 лв.

Предвижда се цялостна реконструкция на съществуващата алейна мрежа, както и кътовете за отдих. В североизточната част на обекта ще се изгради детска площадка, отговаряща на всички съвременни изисквания за безопасност и ще бъдат монтирани съоръжения за деца от 3 до 12-годишна възраст. Детските съоръжения ще бъдат монтирани върху синтетична ударопоглъщаща настилка. Площадката ще бъде заобиколена от алея с градински пейки и кошчета за отпадъци. В близост до нея ще се монтира дървена беседка с пейки и маса. По проекта се предвижда подмяна на стария фонтан, изграждане на цветарник за сезонни цветя, а пространството около него ще се трансформира в кът за отдих. Съществуващата дървесна растителност ще се допълни с нови видове дървета и малки групи цъфтящи храсти. Срокът за изпълнение на строителството е 47 календарни дни.

В центъра на с. Димча се предвижда да бъде изцяло облагородена западната част на площадното пространство чрез изграждането на нова детска площадка и кътове за отдих. Ще бъдат монтирани различни съоръжения за деца от 3 до 12 години, отговаряща на всички изисквания за безопасност. Детските съоръжения ще бъдат монтирани върху синтетична ударопоглъщаща настилка, а самата площадка ще има декоративна ниска ограда. В новооформения парк ще бъде разположена голяма четириъгълна беседка с пейки и маса. По периферията в кътовете за отдих ще се монтират пейки и кошчета за отпадъци, а в средата ще се изгради цветарник със сезонни цветя. Съществуващата дървесна растителност ще се допълни с нови видове дървета и храсти.

Строително-монтажните работи за рехабилитация на обществената зелена площ в село Димча са на стойност 83 809 лева, като от тях 63 090 лв. са безвъзмездна финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони, а съфинансирането от бюджета на Община Павликени е в размер на 20 719 лева. Срокът за изпълнение на строителството е 46 календарни дни.

В резултат от изпълнението на заложените проектни дейности централните части на селата Вишовград и Димча ще придобият нов съвременен облик. Ще бъдат създадени условия за пълноценен отдих на жителите и гостите на двете населени места и за забавления и игри на децата.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt