ПРОЕКТ ПО ФМ НА ЕИП ПРЕДЛАГА ИНТЕГРИРАНИ МЕРКИ ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА РОМИТЕ В БЛАГОЕВГРАД

Напредъкът по изпълнение на проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“ представиха днес партниращите си организации. Проектът се финансира по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Бенефициент е Община Благоевград, а дейностите се изпълняват в партньорство с Фондация „Тръст за социална алтернатива“, Сдружение „Л.И.Д.Е.Р. – Личностни идеи и действия за ефективни решения“ и „Pirin Holding“ AS, Кралство Норвегия.

Основната цел на проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“ е създаване на устойчиви механизми за подобряване на състоянието и възможностите на хората, живеещи в ромските общности, чрез прилагане на интегрирани мерки, включващи по-добър достъп до социални услуги, образование, заетост, здравеопазване и недискриминация. За постигането ѝ вече са изпълнени голяма част от заложените дейности, съобщи по време на пресконференцията ръководителят на проекта Таня Маркова. Сред тях е създаденият общински координационен механизъм за сътрудничество на институциите с ромската общност и други етнически групи и споразумение за съвместни дейности, свързани с него.

Ромската общност вече ползва интегрирани услуги в областта на здравеопазването, образованието и заетостта. В тази връзка са разкрити седем позиции на пълно работно време, сред които психолог, социален работник, образователни и здравни медиатори, професионален консултант. На ученици от уязвими групи са предоставени учебници  и помагала, а ромска деца са имали възможността да посетят различни места по време на три екскурзии, организирани с финансиране по проекта.

За по-възрастните представители на целевата група са проведени мотивационни обучения, а част от тях вече имат придобита професионална квалификация в различни сфери като фризьори, заварчици, готвачи, монтьори.

По проекта е назначена и медицинска сестра, която предоставя медицински услуги на терен. Доставено е медицинско оборудване, а лекар кардиолог е извършил над 200 прегледа на хора от целевата група.

Почти завършено е строителството и на общностен център в ромската махала, който ще допринесе за подобряване на условията в сегрегираната целева зона. Закупени са сметосъбираща машина и автовишка, които също ще подобрят условията на живот в квартала.

Участие в пресконференцията взеха представители на всички партньори по проекта, който е на стойност 967 650 eвро. Предстои провеждане на кръгла маса на тема „ Интеграция и овластяване на ромите. Създаване на консултативен съвет към Община Благоевград“. Всички дейности по проекта трябва да бъдат завършени до 11 април 2024 г.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com