РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА, ТУРИЗМА И ОБРАЗОВАНИЕТО В ДЕВИН ПРЕДВИЖДА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИТИ

На 20 март 2024 г. в Община Девин се проведе обществено обсъждане на Концепция за ИТИ BG16FFPR003-2.001-117 "Устойчиво екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област" на водещ партньор Община Рудозем.

Срещата бе открита от кмета на Община Девин – г-н Здравко Иванов, който приветства присъстващите и даде своята висок оценка за Концепцията, която се очаква да подпомогне икономическото и социалното  развитие на Община Девин, както и на целия Регион.

Настоящата Комбинирана концепция за интегрирани териториални инвестиции обединява следните общини: Община Рудозем, Община Мадан, Община Неделино, Община Девин и Община Борино. Всички те се обединяват около една цел и тя е постигане на екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област. Като партньори са привлечени и сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради, Професионална гимназия по електротехника - гр. Девин и асоциирани партньори - работодатели. Партньорите в концепцията са обединени около решаването на общи проблеми и полагането на усилия в посока подобряването на икономическото и социално развитие на региона.

Концепцията включва разнообразни мерки и интервенции във всички общини. Община Девин предвижда мерки за развитие на туризма на територията на Община Девин – чрез изграждане на Балнеоложки център с къмпинг и парк, а също и преустройство и пристрояване на съществуваща сграда - обществена баня в местност Беденски бани, община Девин. Като част от Концепцията е предвидено подобряване на здравната инфраструктура чрез ремонт, подновяване на обзавеждане и оборудване на кабинетите в Здравна служба в с. Триград, общ. Девин и Здравна служба в с. Михалково. Планирани са и обучения на безработни и лица в неравностойно положение в различни сфери.

Друга важна част от Концепцията, върху която Община Девин поставя акцент е развитие на дуалната система за обучение в ПГЕ „А.С. Попов“ – гр. Девин. Гимназията вече има положителен опит с дуалното обучение, а по настоящия проект предвиждат – провеждане на информационни кампании, обучение на учители и наставници, пробно стажуване, осигуряване на заетост на стажуващите лица от страна на работодателите по специалността на съответното обучение. За целта са привлечени като партньори „Девин“ ЕАД, „Михалково“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД.

Приканваме ви да попълните онлайн анкетата за КИТИ „Устойчиво екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област“ на следния линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAN_SCDP1-SLk_9dz7is3-fGINLv1_8Q_-WQ_vt8UhrVB_Uw/viewform  

Повече информация, както и презентация по настоящата Концепция можете да намерите тук: https://www.eufunds.bg/bg/node/14907