Заключителна пресконференция и откриване на обект по проект „Преустройство и смяна на предназначение на Младежки дом в Градски исторически музей— гр. Дупница”

На 22 март в сградата на Исторически музей, гр. Дупница се проведе заключителна пресконференция и откриване на обект по проект „Преустройство и смяна на предназначение на Младежки дом в Градски исторически музей— гр. Дупница”.

В рамките на проекта е предвиден комплекс от дейности, свързани с преустройство и смяна на предназначение на Младежки дом в Градски исторически музей – гр. Дупница с цел развитие на културната инфраструктура и подобряване условията за достъп до културен живот:

  • Цялостно преустройство и смяна на предназначението на сградата на Младежки дом в сграда на Исторически музей – гр. Дупница. Част от дейностите предвиждат обособяване на Зала за временни и гостуващи изложби, Зала за аудиовизуални презентации с цел въвеждане на интерактивни техники за интерпретация и представяне беседите на екскурзоводите и музейните работници, както и съпътстваща инфраструктура към музея: Детски образователен център, Кафе - музей „Музейно”, Магазин за сувенири, Зала за аудиовизуални презентации;
  • Изготвяне и съгласуване на тематико-експозиционен план, интегриращ добрите практики и съвременни тенденции в организиране на експозиционната среда;
  • Доставка на съоръжения, обзавеждане и оборудване за Историческия музей.

Създаването на постоянна музейна експозиция се разглежда като важна стратегическа цел за Община Дупница, тъй като до този момент не съществува постоянно действаща историческа или художествена експозиция. Отваряйки врати, Исторически музей - гр. Дупница се превръща в единственото място на територията на града и района, което ще даде възможността на неговото население и посетители да се запознаят с богатото местно историческо наследство.

Проект „Преустройство и смяна на предназначение на Младежки дом в Градски исторически музей- гр. Дупница“, се изпълнява в рамките на Инвестиционната програма на град Дупница и е на обща стойност 2 883 997,80 лв. Финансиран е чрез комбинирана подкрепа по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. – безвъзмездна финансова помощ в размер на  1 690 481,80 лв. и заемно финансиране от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ на обща стойност 1 133 525 лв.