ОИЦ-КЮСТЕНДИЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ КОНФЕРЕНЦИИ НА БТА

Представители на Областен информационен център – Кюстендил взеха участие в трансгранична конференция Скопие – Кюстендил, организирана от Българска телеграфна агенция. Конференцията е част от проект на Европейската комисия на тема „Европа на Балканите: Общо бъдеще", който е  насочен към постигане на целите на Европейската комисия за подкрепа за създаването на работни места, конкурентоспособност на бизнеса, икономически растеж и подобряване качеството на живот на гражданите.

Любомира Велинова, управител на Областен информационен център – Кюстендил, представи постигнатите резултати по проекти съфинансирани със средства от ЕС. На територията на област Кюстендил са сключени 1066 договора от 2014г. до настоящия момент. Общата стойност на БФП е в размер на близо 243 млн. лева. Всяка една община в област Кюстендил има сключени договори и реализирани проекти, като на първо място е Община Кюстендил, втора е Община Дупница, трета е Община Сапарева баня.

През програмен  период  2014-2020 г. са сключени 999 договора на обща стойност близо 283,5 милиона лева, от които  208,4 млн. лева е безвъзмездната финансова помощ. От началото на програмен период 2021-2027 са договорени 67 проекта на обща стойност близо 44,4 млн. лева при БФП в размер от 34,5 млн. лева.

На 21 март 2024г. в новооткрития Национален пресклуб на БТА в Кюстендил се проведе местната конференция "Европа на Балканите: Общо бъдеще", по време на която управителят на ОИЦ – Кюстендил Любомира Велинова  представи разширените функции на Областните информационни центрове и предстоящите процедури по различни програми.

От миналата година центровете имат възложени и допълнителни функции, сред които разясняване на подхода Интегрирани териториални инвестиции.  Друга нова функция на ОИЦ е да функционира като звено за обслужване на едно гише за енергийна ефективност. Експертите на ОИЦ-Кюстендил ще предоставят всякаква информация, в това число по регулаторни въпроси, финансови и технически въпроси, по отношение на мерки, свързани с изпълнение на енергийна ефективност в публични и еднофамилни частни сгради.

От началото на тази година се разширява обхвата на програмите, по които експертите предоставят информация. Освен програмите по линия на кохезионната политика на ЕС, вече в ОИЦ се предоставя информация и по програми, които са финансирани от Европейския съюз и се управляват пряко от Европейската комисия.

 

Областен информационен център – Кюстендил  е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.